Перший прецедент групового екопозову в Україні

27 жовтня 2021 року

 27 жовтня викладачі кафедри аграрного, земельного та екологічного права імені академіка В.З. Янчука Кондратюк Т.М., Ліхтер М.П. і Шовкун Ю.В. на запрошення завідувачки кафедри екологічного права КНУ імені Тараса Шевченка, доцента Тетяни Ковальчук взяли участь у он-лайн зустрічі з керуючим партнером юридичної компанії «GRECO», адвокатом, к.ю.н., Головою Комітету Асоціації адвокатів України з екологічного права та енергетики Павлом Куфтирєвим та керівником організації «Фонд подолання наслідків Васильківської трагедії» Олегом Верником на тему «Перший прецедент групового екопозову в Україні: правова позиція та перспективи розвитку class action».

Лектори говорили про тренд запозичення державами з правовою системою романо-германської правової сім’ї у англосаксонської правової системи судового прецеденту як джерела права, його розвиток у європейських державах (Швеція, Нідерланди) і Україні зокрема. Підтвердженням цього є перший в Україні успішний кейс групового екопозову, поданого громадською організацією від імені постраждалих від наймасштабнішої катастрофи за останні роки – пожежі на нафтобазі у Васильківському районі Київської області у 2015 році. Весною 2021 року постраждалі мешканці отримали компенсації на основі підписаної мирової угоди з відповідачами.

Під час зустрічі було наголошено на ролі і значенні громадських організацій у реалізації закріпленого Орхуською конвенцією (ратифікованою ВРУ 6 липня 1999 року) права на доступ до правосуддя з питань, що стосуються навколишнього середовища. Розмірковували над певними практичними проблемами доведення зв’язку між забрудненням довкілля і нанесеною ним шкодою здоров’ю населення, а також обговорювали перспективи розвитку Environmental Health як підгалузі екологічного права.

Дякуємо за гостинність кафедрі екологічного права КНУ імені Тараса Шевченка! Сподіваємось, що інститут class action як єдиний на сьогодні дієвий спосіб захисту екологічних прав розвиватиметься і в Україні буде сформовано судову практику щодо екологічних справ!

 

 

Старший викладач кафедри аграрного, земельного
та екологічного права імені академіка В.З. Янчука, к.ю.н.
Ліхтер М.П.
Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook