Опанування студентами сучасних методів діагностики хвороб серця у тварин

7 листопада 2021, 11:41

 Продовжується навчання студентів 3 курсу у дистанційному форматі з дисципліни «Клінічна діагностика хвороб тварин».  Лекції та лабораторні роботи відбуваються згідно розкладу та поданих посилань, а також атестованого ЕНК «Клінічна діагностика хвороб тварин Ч.1». 

Зазначимо, що згідно наказу ректора № 1183 від 1.11.2021 року, лекції з дисципліни «Клінічна діагностика хвороб тварин» проводяться з відкритими віконцями у студентів та викладачів.
Вивчаючи дисципліну «Клінічна діагностика хвороб тварин» особлива увага звертається на опанування студентами додаткових методів дослідження, які є сучасними, інформативними та щоденно застосовуються у ветеринарній практиці.
У діагностиці хвороб серця такими методами є електрокардіографія та  ехокардіографія, якими оперують практично у кожній клініці ветеринарної  медицини. Тому, студентам як майбутнім лікарям, необхідно набувати знань  і формувати свої фахові компетенції, починаючи із вивчення клінічних дисциплін. 
На лекціях, які відбувались на поточному тижні з дисципліни «Клінічна діагностика хвороб тварин», студенти 3 курсу ознайомились із базовою основою електрокардіографії, її діагностичним значенням, правилами її проведення у дрібних та великих тварин, детальною характеристикою електрокардіограми в нормі та її змінами за патологічних станів організму тварин, детальним аналізом записаних ЕКГ у дрібних тварин. 
Для всебічного охоплення студентами матеріалу щодо проведення електрокардіографії у різних видів тварин, до проведення лекції був запрошений доктор ветеринарних наук, доцент Шарандак Павло Васильович, який безпосередньо проводив дослідження ЕКГ та її інтерпретацію великої рогатої худоби. 
Павло Васильович детально охарактеризував особливості проведення ЕКГ у великої рогатої худоби, які мають свої особливості порівняно з дрібними тваринами, особливості запису ЕКГ у цих тварин у різних відведеннях, інтерпретував різні зміни на стрічках запису ЕКГ.
На завершення лектор Тетяна Немова познайомила студентів із проявом різних видів аритмій у тварин, причинами їх виникнення, основними характеристиками їх прояву на ЕКГ та ознаками, за якими їх можна діагностувати. 
На завершення лектор Тетяна Немова познайомила студентів із проявом різних видів аритмій у тварин, причинами їх виникнення, основними характеристиками їх прояву на ЕКГ та ознаками, за якими їх можна діагностувати. 
На цьому вивчення методу ЕКГ ще не завершено. Попереду студентів чекають наочні приклади аналізу ЕКГ та їх інтерпретація, а також практичні заняття та самостійна робота з розшифрування ЕКГ, зробленими у хворих тварин в умовах клініки.
Лекція вийшла цікавою та насиченою. Студенти були активними та цікавилися викладеним матеріалом, задаючи питання. Особливо слід відмітити студентів, які стажуються у клініках і уже розуміють необхідність застосування цього методу. Окрім того, до лекції долучались і лікарі-кардіологи ветеринарних клінік, у яких стажуються студенти, що теж було дуже приємно.
Сподіваємось, що після проведення занять за темою «Електрокардіографія серця у тварин», студенти набудуть навичок, що допоможуть їм опанувати цей метод у різних видів тварин, його застосування, проведення, аналіз та діагностику.
 
Доцент кафедри терапії і клінічної діагностики Тетяна Немова
 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook