Переваги очного навчання - практичні заняття з плодівництва в умовах реального виробництва

5 листопада 2021 року

 

Під час очного навчання у вересні-жовтні 2021 р. студенти агробіологічного факультету НУБіП України мали змогу виконати власними руками експериментальні роботи в лабораторіях університету, а також для них було організовано ряд виїзних практичних занять у передових господарствах і наукових установах. Так, старший викладач кафедри садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка Оксана Кузьмінець зі студентами спеціальності 203 «Садівництво та виноградарство» 3 курсу та 2 курсу с.т. спільно з учасниками наукового гуртка «Симиренківець» 30 вересня провели виїзне практичне заняття з плодівництва у Інституті садівництва НААН України, що знаходиться у передмісті столиці. 

Інститут садівництва НААН – головна науково-дослідна установа галузі садівництва в Україні, яка спеціалізується на створенні нових сортів плодових і ягідних культур; удосконаленні технологій вирощування безвірусного садивного матеріалу, плодів і ягід; розробці технічних засобів по догляду за садами, ягідниками та розсадниками; створенні нових, екологічно безпечних малоенергоємних технологій тривалого зберігання плодів, сучасних технологій і рецептур продуктів оздоровчого призначення підвищеної біологічної цінності на базі лише натуральних, екологічно чистих компонентів тощо. 

 

Під час екскурсії, яку провели співробітники інституту, студенти ознайомились з видами, конструкціями, технологіями та сортами плодових і ягідних культур які вирощуються в даній установі. Так, старший науковий співробітник селекційно-технологічного відділу, кандидат с.-г. наук Жук Віктор Миколайович продемонстрував насадження яблуні сортів Скіфське золото, Дміана, Катерина та ін. на різних підщепах (54-118, М 9, ММ 106), які вирощуються за ущільненою та суперущільненою технологіями зі схемою садіння 3,5-4×0,5-1 м. За такої схеми садіння формують веретеноподібну крону з циклічною заміною гілок кожні 3-4 роки, що дає можливість уникати періодичності плодоношення. Також, було оглянуто насадження груші сортів Кучерянка, Конференція, Ноябрська на підщепі Айва А, які вирощуються у вигляді штамбової стіни та самоопорної піраміди.

 

Насадження кісточкових культур продемонструвала зав. селекційно-технологічним відділом, доктор с.-г. наук Кіщак Олена Анатоліївна. Студенти оглянули дерева абрикоси на підщепах Евріка 99, ВВА 1 та сіянцях аличі. Також побачили різна сорто-підщепні комбінації черешні. За повідомленням Олени Анатоліївни, сорти вітчизняної селекції (Талісман, Електра, Анонс, Донецька красуня, Васеліса прекрасна) в наших умовах набагато урожайніші та кращої якості, ніж іноземні.  

У демонстраційному ягіднику студенти познайомились з такими ягідними культурами, як смородина, порічки, аґрус, лохина, малина, суниця, жимолость та ожина. Старший науковий співробітник лабораторії селекції та технології вирощування ягідних культур Терещенко Яна Юріївна розповіла про особливості вирощування даних культур, провела дегустацію сортів ожини Лохтей, Тріпл Краун, Чачанська бестерна. Студенти побачили нову технологію вирощування ожини на поворотній шпалері. Однорічні пагони підв’язуються до довгого плеча для плодоношення, а молоді підв’язуються до короткого, яке взимку укладається на землю і вкривається. 

       

Таким чином, студенти познайомились з демонстраційними насадженням плодових і ягідних культур, їх конструкціями, сортами та деякими аспектами технології вирощування. 

 

   

     

На лабораторних заняттях з дисципліни «Плодівництво» студенти та гуртківці агробіологічного факультету у навчальній лабораторії (НЛ) «Плодоовочевий сад» набули таких навичок:

  • здійснили  інвентаризацію плодових насаджень;
  • визначали строки знімальної стиглості плодів яблуні йодно-крохмальною пробою;
  • проводили обліки очікуваної врожайності за кількістю плодових утворень;
  • знайомились з осінніми роботами по догляду за садом;
  • розмічали площу для закладання нового плодового насадження;
  • висаджували колоноподібні сорти яблуні. 

Висаджування саджанців здійснювалась під бур. Студенти 3 курсу 3 групи спеціальності «Агрономія» під керівництвом асистента Олександра Гаврилюка та 3 курсу спеціальності «Садівництво та виноградарство» під керівництвом старшого викладача Оксани Кузьмінець заклали сад колоноподібних сортів яблуні. 

Отже, під час практичних занять з плодівництва студенти власними руками здійснили заплановані осінні роботи у саду, таким чином міцно закріпили теоретичні знання.

Оксана Кузьмінець, старший викладач кафедри садівництва

 
 
Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook