Поглиблення співпраці між факультетом ветеринарної медицини та центральним органом виконавчої влади

14 листопада 2021, 16:31

Ветеринарна політика - це нова дисципліна, що належить до циклу спеціалізованих дисциплін в курсі підготовки фахівців ветеринарної медицини, зокрема за спеціальністю 212 “Ветеринарна гігієна, санітарія та експертиза”. Під час вивчення цієї дисципліни розглядаються принципи формування та реалізації державної політики на місцевому, національному, регіональному та міжнародному рівнях через запровадження відповідних законодавчих, нормативно-правових актів та механізмів їх дії, та питання ветеринарної медицини, а саме захист здоров'я тварин і населення шляхом інспектування та сертифікації, безпечності харчових продуктів, контролю захворювань тварин, благополуччя тварин і міжнародної торгівлі як живими тваринами, так і продуктами тваринного походження. Особлива увага приділяється організаційній структурі та нормативно-правовому регулюванню діяльності національного компетентного органу, органів державної виконавчої влади на різних рівнях та міжнародних неурядових організацій, а саме Міжнародного Епізоотичного Бюро (МЕБ), Комісії Кодекс Аліментаріус та Світової Організації Торгівлі (СОТ).

Саме особливостям структурної організації СОТ і принципів її роботи 12 листопада 2021 року була присвячена лекція на тему “Світова організація торгівлі (СОТ). Угода про застосування санітарних та фітосанітарних заходів”, організована асистентом кафедри ветеринарної гігієни ім. проф. А.К Скороходька Юстинюк Валерією Євгеніївною спільно з представницею Міністерства економіки України Курятою Оленою В’ячеславівною.

Пані Олена має надзвичайно різносторонній професійний досвід: свою кар’єру вона розпочала у Держпродспоживслужбі, де очолювала міжнародний напрямок, представляла Україну на світовій арені, зокрема на Комітетах СОТ з питань СФЗ, будучи членом делегації України на Генеральних Сесіях МЕБ, брала активну участь у розробці, підготовці та підписанні угод для акредитації та розширення ринків збуту для українських агро-виробників, а наразі обіймає посаду заступника начальника управління співробітництва з ЄС Департаменту міжнародної співпраці у сфері економіки, торгівлі та сільського господарства Міністерства економіки України. Олена В’ячеславівна має безпосередній досвід реалізації ветеринарної політики України у сфері міжнародної торгівлі і “зсередини” знає особливості функціонування СОТ.

Під час лекції вона пояснила мету і принципи створення Світової Організації Торгівлі, наголосила на найважливіших функціях, а також висвітлила основні положення Угоди про Санітарні та Фітосанітарні Заходи, деталізувавши основні принципи - гармонізація, еквівалентність, оцінка ризику, регіоналізація та прозорість.

Лекцію відвідало більше 68 людей - студентів 5 курсів та викладачів факультету ветеринарної медицини, що вказує на актуальність теми і зацікавленість слухачів. Здобувачі вищої освіти мали унікальну можливість поспілкуватися із представником виконавчої влади, безпосередньо задіяним в реалізації ветеринарної політики, і отримати відповіді на питання не лише стосовно теми лекції, а й особливостей роботи в державних структурах. В свою чергу, дана лекція поклала початок тісної співпраці співробітників кафедри ветеринарної гігієни ім. А.К. Скороходька з представниками державної служби, що сприяє зміцненню зв'язків науки і практики.

 

Доцент кафедри ветеринарної гігієни ім. проф. А.К. Скороходька,
Тетяна Таран
 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook