Члени гуртка "Агротурист" познайомилися з чорнобильським туризмом

14 листопада 2021 року

     Члени гуртка «Агротурист» мали нагоду зустрітися з Ярославом Ємельяненком, засновником компанії «Чорнобиль Тур», який ознайомив студентів з чорнобильським туризмом та взаємодією бізнесу й держави заради перетворення зони відчуження на зону відродження. Ми звикли думати про аварію на ЧАЕС як про трагедію й навіть не помічаємо, що це сприйняття шкодить нам, робить із нас жертв, – каже Ярослав Ємельяненко. На його думку, потрібно правильно поводитися з інформаційною травмою, з якою усі ми живемо від 1986 року.

 

     Ярослав розповів свою історію знайомства з цим туризмом. Гуртківці навіть і не знали, що зараз можна відвідувати туристам це місце, адже там дуже багато історії, які варто знати наступникам. Багато іноземців цікавляться Чорнобилем і приїжджають на екскурсії.
   Ярослав, вважає, що будівлі та інші об’єкти ліквідації у Чорнобильській зоні мають бути збережені. Природа наступає нещадно: дерева проростають крізь дахи, розсувають бетонні плити. На щастя, держава вже виділила бюджет для утримання деяких будинків у Прип’яті. Отже, місто буде консервуватися. Усе, що відбуватиметься у Чорнобильській зоні, має проходити перевірку на автентичність. Наприклад, там дуже потрібен готель, але він має бути в радянській будівлі. Будь-який сучасний об’єкт знищить справжність цього місця, пояснив гуртківцям Ярослав.

    Збереження спадщини, розвиток туризму, впровадження новітніх технологій («зеленої енергетики» тощо), освіта є основними напрямками розвитку Чорнобиля. Минулого року вже з’явився Чорнобильській університет, який акумулює ліквідаторський досвід і адаптує інформацію для навчальних закладів. Якщо усі ці напрямки рухатимуться, то незабаром ми зможемо по-справжньому пишатися нашим переможним чорнобильським минулим, наголосив Ярослав.
   Гуртківців заохотила ця інформацію, вони мали змогу задати питання та поспілкуватися з Ярославом. Студентка Грищенко Олександра стривожилася питанням «А як же радіація? Чи не впливатиме, це на здоров’я туристів?». Ярослав пояснив, що радіація є і по всій Україні. На Чорнобилі вже пройшло чимало років і радіація по стандартним нормам допустима. Але для забезпечення здорового і безпечного туризму туристам допоможуть спеціалісти-екскурсоводи.


   

     Також Ярослав запропонував студентам за бажанням стати гідами по екскурсіях в Чорнобиль.
     Отож, наші гуртківці, вже планують відвідати це місце і допомогти реалізувати справжній Чорнобильський туризм в майбутньому!!!

Ірина Кудінова,
керівник гуртка "Агротурист"

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook