20 липня оголошено "Днем шахів в Україні"

1 грудня 2021, 22:08
м. Київ

      01 грудня 2021 року о 15:00 год. за адресою м. Київ, вул. Садова, 3а, кім. 916 відбулося засідання Комітету з питань молоді і спорту під головуванням Голови комітету Кожем'якіна Андрія Анатолійовича, з таким порядком денним: Проект Постанови про внесення змін у додатку до Постанови Верховної Ради України "Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2021 році" (8 грудня 2021 року), (реєстр. № 6176, н.д. Шевченко Є.В.). Про стан виконання Постанови Верховної Ради України «Про проголошення Дня шахів в Україні». В засіданні також брали участь члени комітету: Перший заступник Голови Комітету БЕЛЕНЮК Жан Венсанович - народний депутат України, фракція ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "СЛУГА НАРОДУ", Заступник голови Комітету МОКАН Василь Іванович - народний депутат України, голова підкомітету з питань національно-патріотичного виховання, фракція ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "СЛУГА НАРОДУ", МАЗУРАШУ Георгій Георгійович - народний депутат України, голова підкомітету з питань фізичної культури та масового спорту, фракція ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "СЛУГА НАРОДУ", БОРЗОВА Ірина Наумівна - народний депутат України, голова підкомітету з питань державної молодіжної політики, фракція ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "СЛУГА НАРОДУ".

      20 липня у всьому світі відзначають Міжнародний день шахів. За ініціативи Всесвітньої шахової федерації ФІДЕ (World Chess Federation, FIDE, заснована в 1924 р.) його святкують з 1996 р., а в України це свято почали відзначати з 2011 р.

     На початку засідання Андрій Анатолійович відзначив неперевершений успіх чоловічої збірної з шахів на чемпіонаті Європи з шахів у Словенії. 

    За результатами змагання чоловіча збірна України з шахів здобула золоті медалі командного чемпіонату, випередивши французів за додатковими показниками. Бронзові медалі — у поляків.

     Це значна подія! наша збірна за всю історію вперше заняла перше місце в командному заліку.

      Від Національного університету біоресурсів і природокористування України в засіданні Комітету взяв участь директор навчально-наукового центру виховної роботи і соціального розвитку Геннадій Ржевський.

   Який представив значущі досягнення в розвитку шахів і встановленні Всеукраїнського масового рекорду з одночасної гри в шахи на одній локації, а саме 752 учасників, це викладачі, працівники і студенти. 376 пар гравців – 752 учасники, студенти і співробітники університету сіли за шахові дошки.

       Зареєстрував цю визначну подію президент Національного Реєстру Рекордів Валентин Щербачов.

   

    ''Відповідально та почесно долучитись до масштабного спортивного заходу на встановлення рекорду України по найбільшій кількості одночасно зіграних партій у шахи'', – саме так мотивують студенти свою участь у святі, присвяченому Дню спорту.
    Гра в шахи – це найкраща і найбільш поширена інтелектуальна гра в Європі, а скоріше у цілому світі. Психологи часто згадують шахи, як ефективний спосіб поліпшити свою пам'ять. Це також дозволяє вирішувати складні завдання і продумувати ідеї.

      Багато людей вважають, що шахи - гра для тих, хто від природи володіє високим інтелектом. Це частково так, але кожний охочий може істотно підвищити свій інтелект, граючи в шахи, оскільки під час гри активізуються обидві півкулі мозку, покращуються творчі здібності, концентрація уваги.

     В університеті створено Спортивний шаховий клуб. Хотя до цього часу в нашому місті немає шахового міського клубу. наш університет є фаворитом в розвитку шахів. На базі університету проведено семінар з підвищення кваліфікації, тренерський семінар, проведено міжнародну конференцію з шахів за участі видатних шахових гройсмейстерів, проводяться шахові змагання з нагоди Дня університету і турнір "Шаховий король НУБІП України, шахи входять в залік спартакіади студентів і науково-педагогічних працівників. 

      Ще в 2011 році був створений організаційний комітет з питань щорічного відзначення Дня шахів в Україні ззгідно з Постанової Верховної ради України "Про проголошення Дня шахів в Україні" від 01.11.2011 року №3985. В обговоренні стану виконання Постанови Верховної Ради України «Про проголошення Дня шахів в Україні» брали участь: президент федерації шахів України Віктор Капустін, голова громадської організації Іван Захарчук, який багато разово підкреслив успішну діяльність Національного університету біоресурсів і природокористування України в популярізації і розвитку шахового руху.

   Під час обговорення питання розвитку шахів в Україні, відзначено всебічну підтримку даного питання ректором НУБІП України академіком НАПН України Станіслава Ніколаєнка та проректора з науково-педагогічної роботи і розвитку академіка НААН України Сергія Кваші всіх пропозицій програми щорічної підготовки і проведення Дня шахів в закладах вищої освіти, зокрема сеанси одночасної гри, турніри, відзначення кращих гравців і тренерів. підготовку та участь студентів університетів у спортивних заходах всеукраїнського та міжнародного рівня з неолімпійських видів спорту.

    Отже, шахи мають виховне значення: сприяють розвитку концентрації уваги, вміння долати труднощі та планувати власні дії, логічно мислити. Оскільки у грі в шахи виявляються особливості людської особистості, їх використовують як модель для наукових досліджень у психології та педагогіці і в інших галузях науки.

    Комітет підтримав всі пропозиції наголошені всіма учасниками обговорення проекту постанови.

    Шахи найчастіше називають «грою інтелекту». Так, це гра, а вірніше мистецтво інтелекту. Бо вона включає в себе багато елементів спорту, науки, навіть мистецтва. Враховуючи минуле і сьогодення шахів в Україні і світі, їх багатогранне суспільне значення та вплив, можна без перебільшення сказати: шахи — прекрасна і необхідна частина культури сучасної студентської молоді і всього людства. Громадський вплив шахів на молодь в нашому університеті все зростає. Дякуючи шахам, студенти отримують можливість культурно розважатися і добре відпочивати.

 

     Шахи впливають на особистість, колектив, суспільство. Шахи позитивно впливають на студентську молодь, на формування її характеру та розумових здібностей. Не можна не згадати і про величезне педагогічне значення шахів. Спільні інтереси зближують людей. Девіз Міжнародної федерації шахів (ФІДЕ) «Всі ми — одна сім’я» прекрасно демонструє взаємна повага безлічі людей у ​​всьому світі, підтримують зв’язок один з одним мовою шахів. Немає сумніву, що зростання числа індивідуальних і командних змагань шахістів сприяє зближенню, кращому взаєморозумінню і дружбі окремих людей, а через них — цілих народів. Так зміцнюється справу миру.


Геннадій Ржевський,
директор ННЦ ВР і СР

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook