Всесвітній день боротьби з пестицидами

3 грудня 2021 року

Навчаючись в Національному університеті біоресурсів і природокористування України на спеціальності Екологія, я дізналася про можливі екологічні ризики для навколишнього середовища застосування в сільському господарстві засобів захисту рослин, серед яких варто виділити пестициди, різного, за своїм складом і рівнем впливу на довкілля. Пестициди — хімічні речовини, які застосовуються у сільському господарстві з метою боротьби з різноманітними шкідниками сільськогосподарських культур та продуктів, а також підвищення врожайності. Ми можемо сказати, що пестициди дають змогу підвищити врожайність сільськогосподарських культур, але, разом з тим, постає питання чому їх все ж таки вважають небезпечними?

(URL: https://oppb.com.ua/news/yak-bezpechno-bez-shkody-dlya-zdorovya-vykonuvaty-roboty-povyazani-iz-zastosuvannyam-pestycydiv)

За висновками Всесвітньої організації охорони здоров’я (URL: https://poltava.to/news/7286/), пестициди належать до особливо небезпечних канцерогенних сполук, що сприяють появі злоякісних пухлин, особливо шлунка й кишечнику, ушкодженню печінки, а також негативно впливають на ембріони у перші місяці вагітності. Саме ці речовини разом з іншими «продуктами хімічної промисловості» знайшли в тканинах молочних залоз, які хворіють на онкологію. За даними ВООЗ (URL: https://www.zhiva-planeta.org.ua/eco-datu.html), щорічно в світі реєструється близько 2 млн. отруєнь пестицидами. Деякі хімікати вважаються гормонально активними з'єднаннями і викликають розлади ендокринної і імунної систем. Дію інших пов'язують із затримкою розумового розвитку, репродуктивними проблемами і раком. Саме пестициди вважаються головною причиною «тихої катастрофи» – так експерти ООН охарактеризували деградацію ґрунтів в Європі. (URL: https://www.zhiva-planeta.org.ua/eco-datu.html).

(URL: https://expertseeds.com.ua/ua/articles/pislyadiya-gerbiczidiv-prikhovana-toksi/) 

День боротьби з пестицидами почали відзначати з 1984 року, коли на заводі з виробництва пестицидів в Бхопалі (Індія) сталася екологічна катастрофа (URL: https://necu.org.ua/mizhnirodnyj-den-borotby-z-pestyczydamy/). Щоб привернути увагу до вирішення проблем, які виникають внаслідок виробництва та застосування небезпечних хімічних речовин, Латиноамериканські активісти проти пестицидів оголосила 3 грудня Днем боротьби з пестицидами, який незабаром став міжнародним. В цей день екологи усього світу проводять акції та протести, нагадуючи про накопичення у довкіллі значної кількості шкідливих хімічних речовин, зокрема пестицидів, які акумулюються в довкіллі та накопичуються в організмах людей і тварин, спричиняючи важкі наслідки для їх здоров'я.

Билим Олександра

Студентка 2 групи, 2 курсу, спеціальність Екологія

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook