Науково-практичний семінар «Стан і перспективи впровадження методів клітинних технологій у ветеринарній медицині» зібрав фахівців у сфері клітинно-регенеративної медицини

4 грудня 2021 року

3 грудня 2021 року в онлайн-форматі на базі кафедри хірургії і патофізіології ім. акад. І. О. Поваженка факультету ветеринарної медицини НУБіП України відбувся науково-практичний семінар «Стан і перспективи впровадження методів клітинних технологій у ветеринарній медицині», який зібрав воєдино наукових фахівців та практикуючих лікарів ветеринарної медицини, які цікавляться клітинними технологіями. Метою семінару, в першу чергу, було ознайомлення представників науки та ветеринарної практики з новітніми технологіями клітинно-регенеративної медицини які існують на даний чс в світі, станом їх впровадженням у практичну діяльність при лікуванні тварин та людей за кордоном та Україні, а також обмін досвідом між представниками різних сфер, дотичних до ветеринарної та медичної, задля пошуку можливості проведення спільних наукових досліджень. Важливим питанням семінару було також ознайомлення його учасників зі станом впровадження у виробництво результатів наукових досліджень, проведених доповідачами, щодо використання клітинних технологій при лікуванні тварин та людини.

На семінарі були присутні близько 70 учасників, серед яких були представники науково-дослідних установ України, вишів медико-біологічного спрямування, приватних утанов, які розробляють методи біотехнології, докторанти, аспіранти, студенти та практикуючі лікарі ветеринарної медицини.


До учасників семінару звернувся директор НДІ здоров'я тварин, доктор ветеринарних наук, доцент Сергій Голопура, який відкрив даний захід і побажав плідної роботи.


Серед доповідачів були професор, д.вет.н., академік НААН України, засл. діяч науки і техніки України Анатолій Мазуркевич, який у своєму виступі окреслив внесок науковців факультету ветеринарної медицини НУБіП України у розвиток вітчизняної експериментальної клітинної технології, дав характеристику базі досліджень біологічних властивостей стовбурових клітин, яка функціонує при факультеті.


Доктор ветеринарних наук, доцен Віталій Ковпак виступив з доповіддю на тему «Клітинна терапія за цукрового діабету у тварин». Віталій Васильович представив результати експериментальних і клінічних досліджень іноземних та вітчизняних науковців щодо впливу стовбурових клітин при їх використанні тваринам з цукровим діабетом.

Вплив алогенних стовбурових клітин на пухлинний процес на моделі метастазуючої карциноми легені Льюїс представила у своїй доповіді доктор ветеринарних наук, доцент Лариса Кладницька, яка розповіла, як саме стовбурові клітин впливають на пухлинний процес.


Кандидат біологічних наук Наталія Шувалова представила учасникам семінару доповідь на тему «МСК: проблеми та перспективи застосування у гуманній медицині». Доповідач розповіла про сучасний стан застосування клітиних технологій у гуманій медицині в світі та в нашій державі.

Практичне використання клітинних технологій за патології апарату руху у коней представив лікар ветеринарної медицини кінно-спортивної бази «Магнат» Євген Бруско, який розповів про застосування клітиних технологій за ламініту в коней.


Науковий співробітник ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України» Наталія Щоткіна виступила з доповіддю «Сучасні розробки тканинно-модифікованих біоімплантів та перспективи їх застосування у медичній практиці». Наталія Володимирівна розповіла про сучасний стан застосування біоімплантів в гуманній медицині, зокрема, за патології серця, окремо зупинившись на напрацюваннях в даному напрямку колективу фахівців, з якими має честь працювати.

Доктор ветеринарних наук Микола Малюк у своїй доповіді акцентував увагу на наукових розробках ННЛ "Центр клітинних технологій у ветеринарній медицині" кафедри хірургії і патофізіології ім. акад. І.О. Поваженка НУБіП України та виніс пропозиції щодо їх впровадження у ветеринарну практику.


У обговоренні виступів доповідачів і дискусії взяли участь начальник відділу Державної Фармакопеї України Неля Кишенець, доктор ветеринарних наук, перший проректор Харківської державної зооветеринарної академії Дмитро Кібкало, доктор ветеринарних наук, доцент кафедри біохімії і фізіології тварин ім. акад. М.Ф. Гулого Лариса Кладницька, завідувач кафедри хірургії і патофізіології ім. акад. І.О. Поваженка Микола Малюк, доктор ветеринарних наук, професор кафедри хірургії і патофізіології ім. акад. І.О. Поваженка Анатолій Мазуркевич.

 

Виступачі підкреслили важливість проведення подібних заходів задля ознайомлення з напрямками досліджень, які проводяться колегами, та пошуку таких напрямків, в яких можна було б працювати спільно. Тому на завершення семінару було прийнято рішення щодо подання заявок в МОН на поведення спільних наукових досліджень з питань використання клітинних технологій та  їх впровадженняу клінічну ветеринарну практику.

Завідувач ННЛ "Центр клітинних
технологій у ветеринарній медицині"
Тарас Савчук

 
 

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook