Нове покоління інтелектуалів – нові інтелектуальні розваги: участь НПП кафедри терапії і клінічної діагностики в інтелектуальних іграх міста Києва

11 грудня 2021, 17:59

 Для багатьох людей хто народився у 70-80-тих роках ХХ століття дорогі серцю назви телепередач «Що? Де ? Коли?», «Брейн Ринг», «Щасливий випадок» заставляли збиратися біля блакитного екрану телевізора та затамувавши подих вболівати за учасників цих інтелектуальних телепередач. Для багатьох телеглядачів мрією стати учасниками таких ігор і позмагатися з постійними гравцями. В 2000-х роках до України та інших держав СНД почали проникати відомості стосовно «домашніх» інтелектуальних ігор для «звичайних» людей. Передусім це були відвідувачі барів, для яких відпочинок за кухлем пива став буденністю, а лише спілкування з друзями в такій обстановці стало замало. Як наслідок почали проводитися тематичні вечори, які відомі в нашій країні під назвою «корпоратив». Такі вечори включали крім звичайного застілля проведення різноманітних конкурсів часто жартівливого характеру. Оскільки за столом перебували люди, для яких такі розваги не давали можливість себе показати з іншого боку, додавались розваги основані на роботі мозку. Вони вимагали від учасників показувати свій рівень ерудиції, знань у повсякденних темах, що цікаві для широкого загалу людей. Так виникли «Квізи», командні ігри, що вимагали відповідей від учасників, які побудовані на основі ерудиції, можливості співставляти, поєднувати факти представлені ведучим, пам’яті гравців щодо прочитаних книг, переглянутих фільмів, почутих мелодій та пісень. 

В Києві інфраструктура розваг доволі поширена та включає в себе також індустрію інтелектуальних розваг. Остання представлена передусім таким форматом як «Пабквіз». Він передбачає проведення гри в місцях де учасники можуть відпочити в приємній компанії подалі від галасливого міста за бокалом улюбленого напою, тарілкою наїдків не стримуючи себе. Звичайно основна причина збору групи незнайомих людей є участь в інтелектуальній грі, де основне є участь, перевірка себе в різних галузях, темах знань з повсякденного життя та насамкінець зайняти призове місце та виграти приз. 
Доцент кафедри терапії та клінічної діагностики Шарандак Павло Васильович приймає участь в іграх подібного формату з 2018 року. На другому тижні грудня було прийнято рішення спробувати себе в різних форматах у місті Києві: «Braingers» та «БАМ квіз». 
Перша гра проходила в локації «Республіка 3В»  07.12.2021, де зібралися 9 команд з Києва та області. Організатори підготували 7 раундів на різні теми. Перший раунд отримав назву «Факти». Тут були представлені факти стосовно загальновідомих понять. Були проведені аналогії з фактами з минулого: представлені різні градації аплодисментів у Давньому Римі; абревіатура МАФІЯ; походження слова «Флірт» від сюжету картини фламандського художника. Звичайно відповіді на ці запитання потребують і деякого багажу знань зі школи. Другий раунд був Музичним. Проте музика прозвучала лише одного разу. Потрібно було відгадати композицію Емінема виконану в джазовому стилі. Інші запитання були текстовими. Для того щоб правильно відповісти на подані запитання потрібно крім прослухування музичних композицій знати історію сучасної популярної музики. Третій раунд був представлений запитання на українську тематику. Запитання присвячені розробкам українських айтішників, виконавцю Wellboy, найстарішій вулиці Києва та історичному факту створення міста Миколаїв. У четвертому раунді «Брейнказіно» можна робити ставки на правильну за рішенням гравців відповідь та отримати втричі більше балів. Причому питань було лише 3. П’ятий раунд присвячений кінематографу. Потрібно було не лише знати персонажів фільмів Джима Кері, супергероїв голлівудських фільмів, але і згадати лауреатів премії «Оскар», відгадати фільм за постером та статтею кінокритиків. Шостий раунд порадував чоловічу аудиторію, оскільки були підготовлені запитання на спортивну тематику. Потрібно згадати командну гру американських аборигенів, види спорту та дисципліни, що входять до олімпійської програми, фільми присвячені спортивним змаганням та крилатий вираз Фаїни Раневської про збочення: «Балет на льоду та хокей на траві». Фінальний раунд змусив присутніх активізуватися оскільки для відповіді на запитання було лише 15 секунд. Після оголошеного результату (наша команда змогла потрапити до трійки призерів) було проведено фотографування учасників та роздача призів.
 
 
 
 Інший різновид квізу «БАМквіз» пройшов 08.12.21 в Пабі «У Тарантино». Це була прем’єра формату, що складався з 8 раундів. У грі прийняло участь 10 команд. Перший раунд був присвячений темі пам’ятників. Організатори підготували запитання, що стосувалися чижика-пижика, кіногероя Коломбо, пам’ятним знакам Львова, Риги, Будапешту. Як і зазвичай другий раунд присвячений музиці. Особливістю його було накладання двох композицій (Машап), виконавців яких треба було відгадати. Третій раунд представив собою бліц. Проте потрібно звернути увагу, що кожна наступна відповідь на запитання починалась із заключної букви попередньої відповіді. У наступному раунді «Монолог героя» потрібно було відгадати назву фільму, звідки був даний монолог. П’ятий раунд було присвячено школі. Запитання були взяті зі шкільної програми різних дисциплін. У шостому раунді треба було увімкнути абстрактне мислення. На екрані було представлені малюнки, що зашифрували слова популярних пісень. Причому в переважній більшості були відсутні навіть натяки на окремі букви. Сьомий раунд показав скільки книжок за своє життя прочитали учасники команд. Завдання полягало в тому, щоб за короткою анотацією з соціальної мережі Twitter відгадати назву художніх творів, які було загадано. Останній раунд був справжнім випробуванням. Його особливістю було те, що потрібно було дати відповідь на найбільшу кількість запитань підряд. Бали розподілялися наступним чином: починаючи з другого завдання правильна відповідь надавала команді на 1 бал більше від попереднього. У разі неправильної відповіді такий ланцюжок розпочинається заново. Враховуючи всі правильні відповіді надані нашою командою в останньому раунді нам вдалося обійти всіх учасників та вибороти в даному змаганні перемогу.
Насамкінець хотілося б звернути уваги, що такий формат дозвілля стає все більш популярним не лише в Києві а й інших містах України. Цей формат розвивався з місцевих (регіональних) ліг «Що? Де? Коли?» та змінювався з плином часу. Основна мета таких інтелектуальних ігор це передусім зменшення соціальної дистанції між різними поколіннями українців. Приймаючи участь у побідних форматах можу з впевненістю сказати, що такий спосіб відпочинку зближує людей різного віку та професій та дозволяє знаходити більше спільного в людей зі спільними захопленнями.
 
Доцент кафедри терапії і клінічної діагностики Павло Шарандак
 

 


Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook