Шляхи розвитку української науки: біосенсорика – майбутнє аналітичної біотехнології

6 серпня 2014 року
НУБіП України, НДІ рослинництва, ґрунтознавства та сталого природокористування

У НУБіП України створено науково-дослідну лабораторію біосенсорики,  яка увійшла до структури НДІ рослинництва, ґрунтознавства та сталого природокористування.

Біосенсорика як напрям досліджень в НУБіП України почала активно розвиватися з 2006 року. Ці дослідження очолив професор кафедри молекулярної генетики та біобезпеки, лауреат премії ім. О.В. Палладіна НАН України М.Ф. Стародуб.

Один з фундаторів біосенсорики в Україні, Микола Федорович — візитовий професор Халам університету м. Шеффілд (Англія), виступав з циклом лекцій в університетах м. Коламбуса (США) та Нотр Дам, штату Індіана (США). У 2014 році він став вченим з найбільшим індексом цитування (за версією Scopus) в НУБіП України.

Створення відокремленої лабораторії стало логічним продовженням роботи молодої завзятої команди дослідників під керівництвом проф. М.Ф. Стародуба.

Основними ж завданнями лабораторії є розробка нового покоління інструментальних аналітичних засобів для проведення наукових досліджень з метою вирішення актуальних завдань екології, агропромислового комплексу та ветеринарної медицини.

Колектив науково-дослідної лабораторії біосенсорики

Молоді співробітники лабораторії — лауреат Премії Президента України для молодих вчених 2010 р. науковий співробітник К.Є. Шаванова, двічі стипендіат фонду В. Пінчука «Завтра.uа» 2012-2013, 2013-2014 рр. аспірантка М. В. Таран, лауреат всеукраїнської олімпіади «Електрифікація і автоматизація-2011»аспірант А.Д. Карп’юк — розробляють та впроваджують у виробничу діяльність експресні методи аналізу, працюють над створенням базових алгоритмів безпосередньої та віддаленої оцінки стану рослинних масивів, виходячи з інтенсивності фотосинтезу, для своєчасного прийняття заходів з метою запобігання небажаним наслідкам. Вони також працюють над розробкою способів виявлення грибних уражень рослин та мікотоксинів (Т2, патуліну, афлатоксину, зеареленону та інших) у продуктах та кормах, здійснюють оцінку рівня забрудненості продуктів харчування патогенними мікроорганізмами (сальмонелли та ін.), проводять діагностику вірусного лейкозу корів і експресне визначення якості молока. Науковцями опубліковано 8 монографій за кордоном та понад сто статей у міжнародних цитованих виданнях, підготовлено 24 бакалаврські і магістерські дипломні роботи, 5 студентів продовжили навчання в аспірантурі.


Фундаментальні дослідження, що здійснюються під керівництвом М.Ф. Стародуба, спрямовані на розробку нового покоління ефективних безмаркерних біосенсорів, пошук найбільш адекватних варіантів штучних селективних мембран для заміни біологічного чутливого шару в сенсорних пристроях, дослідження особливостей біологічних ефектів наночастинок металів та їх нанокомпозитів, пошук ефективних і екологічно обгрунтованих шляхів використання наночастинок металів та їх нанокомпозитів для вирішення ряду практичнх завдань, розробку підходів до обробки посівного матеріалу з використанням фізичних факторів для попередження грибних уражень на стадії розвитку рослини.

         

 

 

 

 

 

 

 

 

 Аспірантка М.В. Таран проводить виміри на портативному флуориметрі «Флоратест»

  Аспірантка Н.Ф. Слишик
 

На базі лабораторії виконуються дослідження в рамках декількох міжнародних грантів. Так, Європейська програма ФП-7 PEOPLE-2012-IRSES, проект №318520 «Розробка біосенсорів на основі нанотехнології для сільського господарства» передбачає близько 30 місяців стажування молодих дослідників за кордоном.

Співробітники лабораторії К.Є. Шаванова, Н.Ф. Слишик, Ю.О. Огороднійчук, Р.В. Соньков вже попрацювали в лабораторіях університетів «Санта Доміна», м. Перпігнан і м. Монпельє (Франція) та м. Лінчепінг (Швеція).


Науковці лабораторії також проводять наукові дослідження за замовленням Міністерства освіти і науки України.

      

Представлення біосенсорів на виставці «Агро – 2014»


Співробітники лабораторії, аспіранти і студенти беруть активну участь у міжнародних конференціях, тренінгах, наукових школах, стажуваннях і виставках.

Виступи співробітників науково-дослідної лабораторії біосенсорики на конференції «Біофотоніка-Рига, 2013»

Наукові досягнення колективу були представлені в багатьох країнах Європи, а також в Азербайджані, Англії, Арменії, Ізраїлі, Канаді, Китаї, Росії, США, Туреччині та Японії. За останні два роки у рамках виконання спільних наукових досліджень та пошуку нових варіантів співпраці лабораторію відвідали відомі вчені з Англії, Південної Кореї, Швеції, Латвії, Росії, Франції та Угорщини.

Відділ науково-технічної інформації НДЧ

 



 


 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook