Ряди селекціонерів поповнилися 11-ма фахівцями – захист магістерських робіт пройшов успішно!

16 грудня 2021 року
«Добби свободен!»
Джоан Роулинг
    Ще вчора всі квапливо бігали по кафедрах агробіологічного факультету, писали, дописували власні наукові роботи. Хвилювалися, адже кожен доклав чимало зусиль: пройшов виробнику практику, написав магістерську роботу, успішно здав сесію та пройшов плагіат. А сьогодні випускники отримали вже чесно зароблені дипломи і з посмішками фотографуються для Instagram та інших соціальних мереж, щоб гордо заявити: «Я магістр!».
    Вже завтра випускники кафедри генетики, селекції та насінництва ім. проф. М.О. Зеленського стануть успішними працівниками провідних селекційних компаній, але ще сьогодні ми маємо змогу поспілкуватися з ними на передодні їх великих звершень і відкриттів. Почути поради і побажання.
    Так, напередодні захисту магістерських кваліфікаційних робіт студенти-випускники мають позитивні передчуття майбутнього після випуску з Національного університету біоресурсів і природокористування України. Кожен з них має великі плани на майбутнє, більшість з них вже працює за спеціальністю і планує продовжувати шлях до вершин в агросфері, зокрема в селекції та насінництві. Випускники також вирішити залишити цінні поради своїм наступникам. Найщирішим і найціннішим з них були:
- вчасно виконувати всі завданням (закривати вчасно сесію);
- ставити перед собою чіткі цілі і впевнено до них іти;
- постійно розвиватися, зокрема, приділяти увагу вивченню англійської мови, а також професійному розвитку;
- і, звісно, приділяти увагу пошуку роботи за спеціальністю, у чому можуть сприяти, за необхідності, працівники кафедри.
    Також випускники приємно вразили побажаннями колективу кафедри: «Перш за все потрібно цінувати час викладачів, які дали нам освіту.», «Залишайтесь такими, якими ви є! Але завжди прагніть вдосконалення.», «Це сама краща та добра кафедра у НУБіП Украйни. Хотілося б побажати оновлення комп’ютерів.», «Міцного здоров’я та успіху у викладацькій діяльності!».
    Захист магістерських робіт селекціонерів традиційно відбувся 16 грудня. Вступне слово належало голові комісії Світлані Каленській.
    Захист магістерських робіт розпочав Андрій Раков з доповіддю на тему: «Цінність північноамериканської генетичної плазми для селекції озимої пшениці в умовах Лісостепу України». Робота приємно здивувала. А ви знали, що більшість генетичного матеріалу в Північній Америці була привезена туди з України?
 
    Продовжив естафету староста групи Ілля Злиденний з темою: «Селекція вихідного матеріалу кукурудзи у умовах північної України». А ви знаєте, яка сучасна стратегія селекціонерів у створенні вихідного матеріалу?
 
   Марина Можарівська доповіла за темою «Характеристика колекційних зразків пшениці озимої Західно-європейської генетичної плазми за господарсько-цінними ознаками». А ви знали про різноманіття генетичних плазм озимої пшениці та про їх цінність?
 
    Марія Калашникова представила доповідь за темою «Оцінка нових селекційних зразків ячменю ярого в конкурсному сортовипробуванні в умовах Донецької державної сільськогосподарської станції НААН». А ви знаєте, якої урожайності вдалося досягнути сортам-претендентам української селекції в 2021 році і яка роль в цьому селекціонерів? А наскільки дискусійне питання вирощування ячменю в України?
 
    Дмитрук Дмитро доповів на тему: «Господарсько-біологічна оцінка посухостійкості гібридів кукурудзи в «СТзОВ імені Лесі Українки». А ви знаєте, що таке посухостійкість і які морфологічні та генетичні особливості її забезпечують?
 
    Павло Мигловець підготував доповідь за темою: «Адаптивний потенціал гібридів кукурудзи». А ви знали, що кафедра селекції має власний гібрид кукурудзи НУБІСЕЛ, який за дослідженням Павла є досить конкурентоспроможним на ринку України?
 
    Анатолій Шипп доповів на тему: «Адаптивні властивості і продуктивний потенціал гібридів жита в різних кліматичних зонах України». А ви не хотіли б подискутувати, щодо дійсно можливої на сьогодні урожайності жита німецької селекції?
 
    Сергій Кедич представив презентацію за темою: «Формування насіннєвої продуктивності гібридів кукурудзи різних груп стиглості». А вам цікаво, як відрізняється урожайність гібридів кукурудзи української селекції в залежності від ФАО та як на неї вплинули технологічні умови вирощування?
 
     Олександр Чурута підготував доповідь на тему: «Селекція соняшнику на толерантність до груп гербіцидів». А ви знали про необхідність просторової ізоляції між гібридами звичайного соняшника та високоолеїнового?
     
    Антон Грибович перейнявся питанням і доповів за темою: «Кормової цінності самозапильних ліній і гібридів F1 кукурудзи». А ви знаєте, що таке ремонтантна кукурудза?
     
 
    А завершилося все цікавою фотосесією на згадку магістрів з їх науковими керівниками.
 
 
    А це наше сімейне фото.
 
   
Комісія з гордістю оголосила всім магістрам, що вони гідні присвоєння кваліфікації Магістр з агрономії.
Дякуємо за чудову співпрацю! Всі випускники кафедри генетики, селекції та насінництва ім. проф. М.О. Зеленського є частиною нашої великої родини селекціонерів. Ви також є невід’ємною її частиною. Ми завжди чекаємо Вас в стінах університету на рідній кафедрі на чай, каву та теплу, дружню розмову.
Успіхів вам у всіх починаннях та професійній практиці!!!
Ірина Шпакович
завідувач лабораторією генетики, селекції та
насінництва ім. проф. М.О. Зеленського
 

    

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook