Участь НПП кафедри у круглому столі APD на тему «Аналіз ефективності державних субсидій для розвитку сталого сільського господарства в Україні»

14 грудня 2021 року
Кафедра адміністративного менеджменту та зовнішньоекономічної діяльності

          14 грудня 2021 р. Німецько-українським агрополітичним діалогом (APD) в онлайн форматі було організовано і проведено круглий стіл, присвячений оцінці ефективності існуючої в Україні державної підтримки агросектору. На думку організаторів, цей захід є актуальним й важливим тому, що на виконання Україною вимог Поглибленої та всеосяжної зони вільної торгівлі з ЄС виникла потреба в удосконаленні та імплементації нових видів і форм державної підтримки вітчизняних сільськогосподарських підприємств.

Серед співробітників кафедри до роботи заходу долучився доцент Олександр Файчук. У свою чергу, головним лектором на круглому столі виступила експертка APD Людмила Ставнича, яка конструктивно у своїй презентації представила ретроспективний аналіз стану державної підтримки українського сільського господарства, а також надала конкретні пропозиції щодо подальшого її вдосконалення. Проводячи компаративний аналіз між Україною та деякими іншими країнами світу за методикою ОЕСР, експертка зазначила, що нинішня державна підтримка аграрного сектору в нашій державі не є ефективною і спрямована на досягнення переважно короткострокових цілей й характеризується щорічною зміною векторів.

Більше того, на думку Людмили Ставничої серйозною прогалиною у системі видатків із державного бюджету України на підтримку розвитку галузі є те, що фінансова допомога фермерським господарствам займає лише 6% від загального обсягу виділених коштів, що абсолютно не відповідає моделі державної підтримки сільськогосподарського виробництва у країнах-членах ЄС.

Також експертка наголосила на потребі суттєвого збільшення частки видатків, які класифікуються СОТ як заходи програми «зеленої скриньки» у структурі сукупної підтримки сільського господарства України із паралельним скороченням відсотку заходів програми «жовтої скриньки».  Як зазначила, що сьогодні в нашій державі відсоток заходів підтримки, які не підлягають скороченню складає лише 20-25%, тоді як в країнах із розвиненим сільськогосподарським виробництвом понад 50% ( країни-члени ЄС- 59%, США – 78%, Австралія – 91%).

Підводячи підсумки своєї доповіді Людмила Ставнича вказала на основні напрями вдосконалення фінансових механізмів підтримки сільськогосподарських товаровиробників в Україні. До них, крім поступової переорієнтації державної підтримки вітчизняного сільського господарства на заходи «зеленої скриньки», експертка віднесла ще питання розробки середньострокового (5-7 років) стратегічного документа щодо розвитку сільського господарства і сільських територій; розробки надійної, конкретної статистики сільського господарства, включаючи земельну статистику; формування платіжної установи та ін.

 

                                                          Підготував

                                                          к.е.н., доцент кафедри

адміністративного менеджменту  

          та ЗЕД Іван Міщенко  

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook