Пригадуємо Всеукраїнський референдум 1991 року разом з Іваном Зайцем

17 грудня 2021 року

     

Останній місяць 2021 року виявився насиченим для студентів-міжнародників НУБіП України. Лише нещодавно вони готували свої доповіді на кілька наукових конференцій, проведених в стінах університету. А сьогодні, 17 грудня, на них чекала пізнавальна зустріч із видатним громадсько-політичним діячем України, народним депутатом I – IV та VI скликань, борцем за незалежність нашої держави Іваном Зайцем. Іван Олександрович, який стояв біля витоків Акту проголошення незалежності України, є випускником нашого університету. Тож він із величезним задоволенням поділився з присутніми студентами, аспірантами та викладачами не лише ґрунтовним аналізом подій 1991 року, але й власними спогадами та враженнями.

     

В центрі розмови був Всеукраїнський референдум 1 грудня 1991 року, на якому була підтверджена незалежність України. Перед очима присутніх пронеслися буремні епізоди українського державотворення кінця 1980-х - початку 1990-х років: внесення жовто-блакитного прапору до будівлі Верховної Ради, складні перипетії у відносинах опозиції з компартією, поїздки депутатів демократичного табору по Україні та спілкування з її громадянами.
Були згадані імена ключових персоналій, завдяки яким відбувся референдум, а отже відпали усі можливі запитання та сумніви щодо незалежності України: Ігоря Юхновського як головного ініціатора народного волевиявлення, В’ячеслава Чорновола як лідера демократичної опозиції, Леоніда Кравчука як голови Верховної Ради. Іван Заєць висвітив і позицію комуністичної більшості – чому вона погодилася з проведенням референдуму, незважаючи на те, що напередодні виступала не стільки за незалежність, скільки за розширення повноважень України в рамках СРСР.
Зустріч відбулася в теплій атмосфері. Щира та відверта розмова спонукала студентів і аспірантів задавати питання. Відповідаючи на питання про результати виборів президента України, які відбулися разом з референдумом, І. Заєць сказав: "ми були приречені на еволюційний шлях розвитку", оскільки всі сили демократичних сил були кинуті на здобуття незалежності України, а не здобуття повноти влади у державі.

     

«Референдум 1 грудня - надзвичайно важлива подія в українському державотворенні. Він показав, що треба вірити в свій народ», - підкреслив Іван Заєць, пояснивши, що саме завдяки його проведенню батьками-засновниками Української держави стали не лише депутати Верховної Ради України, але й кожен громадянин України. Тож кожен з нас має нести частку спільної відповідальності за розбудову країни та її потужний розвиток. «Моя відповідальність як політика у той час полягала в тому, щоб дати вам державу. Ваша місія - захистити державу, щоб вона була суб'єктом міжнародної політики», - звернувся він до учасників.

 

 

Богдан Грушецький,
доцент кафедри міжнародних відносин і суспільних наук

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook