Природний заповідник «Древлянський» — унікальна база для проведення радіологічних досліджень

18 серпня 2014 року

Український науково-дослідний інститут сільськогосподарської радіології є структурним підрозділом Національного університету біоресурсів і природокористування України. Вчені інституту займаються питаннями ведення агропромислового виробництва на забруднених радіонуклідами територіях і є головним в галузі сільськогосподарської радіології в Україні.

 

У заповіднику разом із заступником з наукової роботи Анатолієм Олександровичем Можаром


У рамках наукової теми «Вивчити зміни фізико-хімічного стану, рухомості та біологічної доступності радіонуклідів 90Sr і 137Cs під впливом мікрофлори ґрунту» (науковий керівник – доктор біологічних наук, проф. І.М. Гудков) весною 2014 р. на території Природного заповідника «Древлянський» Народицького району Житомирської області було закладено польовий дослід. Метою експерименту є отримання даних з накопичення 137Cs та 90Sr рослинами ріпаку, пшениці та вики за умови передпосівної обробки насіння бактеріальними препаратами, що містять мікроорганізми, які за попередніми даними гальмують їх перехід з ґрунту.

 

Відбір проб на дослідній ділянці


Дослід має три повторності, тринадцять варіантів та контроль. Відбір проб проводився в три етапи. Підготовлені зразки аналізували в лабораторії УкрНДІ сільськогосподарської радіології.

 

Настав час для роботи в лабораторії


Отримані та проаналізовані дані щодо потужності гамма-фону на території дослідної ділянки, проведено агрохімічний аналіз ґрунту. Іде активна фаза вимірювань питомої активності ґрунту та зеленої маси рослин.

 
 Відділ науково-технічної інформації


Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook