Перший захист PhD студента з заразної патології тварин в НУБіП

2 січня 2022 року

   15 грудня 2021 року на засідання спеціалізованої вченої ради ДФ 26.004.049 Національного університету біоресурсів і природокористування України  відбувся захист дисертації Маковської Ірини Федорівни на тему: “Особливості епізоотичного процесу сказу в Україні в період з  1950 по 2020 роки” поданої на здобуття ступеня доктора філософії з галузі знань 21 - «Ветеринарна медицина», та спеціальності 211 - «Ветеринарна медицина»

   Маковська Ірина Федорівна  – PhD студент кафедри кафедри епізоотології, мікробіології і вірусології Національного університету біоресурсів і природокористування України.
   Науковий керівник – доктор ветеринарних наук, професор Недосєков Віталій Володимирович, професор кафедри епізоотології, мікробіології і вірусології Національного університету біоресурсів і природокористування України Міністерства освіти і науки України.
   Спеціалізована вчена рада ДФ 26.004.049 була створена у кількості 5-ти осіб:
   1. Ушкалов Валерій Олександрович, доктор ветеринарних наук, професор, академік НААН Ушкалов Валерій Олександрович, професор кафедри епізоотології, мікробіології та вірусології Національного університету біоресурсів і природокористування України Міністерства освіти і науки України, Голова ради.
  2. Галат Марина Владиславівна, доктор ветеринарних наук, доцент, доцент кафедри фармакології, паразитології і тропічної ветеринарії Національного університету біоресурсів і природокористування України Міністерства освіти і науки України, рецензент.
   3. Іщенко Людмила Мар’янівна, кандидат ветеринарних наук, завідувач науково-дослідного відділу молекулярно-біологічних досліджень Української лабораторії якості і безпеки продукції агропромислового комплексу Національного університету біоресурсів і природокористування України Міністерства освіти і науки України, рецензент.
   4. Герілович Антон Павлович, доктор ветеринарних наук, професор, член-кореспондент НААН, заступник директора з наукової роботи Національного наукового центру «Інституту експериментальної і клінічної ветеринарної медицини» Національної академії аграрних наук України, опонент.
   5. Ситюк Микола Петрович, доктор ветеринарних наук, старший науковий співробітник, заступник директора з наукової роботи Інституту ветеринарної медицини Національної академії аграрних наук України, опонент.

   Матеріали дисертації неодноразово були представлені в різних країнах при обговоренні фахівцями на провідних конференцях.
   Протягом 2019 року Ірина  виборола І місце в секції «PhD Stydents» на V Міжнародній конференції з ветеринарної медицини у Варшавському університеті наук про життя (https://nubip.edu.ua/node/61242).
  Також  Маковська І.Ф. виборола І місце за найкращу доповідь, представлену молодими науковцям секції «PhD Stydents» на IV щорічному регіональному науковому симпозіумі в рамках концепції «Єдине здоров’я» за участі міжнародних експертів та за підтримки Програми зменшення біологічної загрози (ПЗБЗ), що виконується в межах співпраці між Урядом України та США (https://nubip.edu.ua/node/61385).
Крім цього, наукові доробки були представлені Іриною Маковською в найпрестижнішому вузі світу в Oxford University ( https://nubip.edu.ua/node/63877) під час симпозіуму «Emerging viruses 2019».
   На основі досліджень, а також досвіду роботи в ГІС програмах, Ірину Федорівну було залучено як експерта для підготовки матеріалів та проведення практичної частини  3-х денного тренінгу «Вступ до ГІС та основ просторового аналізу», спільно з експертом з епідеміології Марком де Нарді (SAFOSO)    (https://nubip.edu.ua/node/71986) організованого в лютому 2020 р. організованого ПЗБЗ в рамках міжнародного проекту UP-10 для представників із різних наукових установ України.
  Крім цього Маковська І.Ф. залучалась як фахівець з ГІС технологій спільно з основним тренером Максимом Безіменним (ІВМ НААН) для підготовки та проведення онлайн-семінару «Менторська сесія з основ просторового аналізу і моделювання», організованого ПЗБЗ в межах концепції «Єдине здоров’я» в травні 2020 року (https://nubip.edu.ua/node/78263).
Здобувач має 23 наукових публікацій за темою дисертації, з яких одна в у науковому виданні, включеному до міжнародної наукометричної бази даних Scopus(https://www.researchgate.net/publication/354383338_Descriptive_spatiotem...), одна стаття у науковому фаховому виданні України, включеному до міжнародної наукометричної бази даних Web of Science Core Collection (https://www.researchgate.net/publication/353156385_Current_issues_and_ga...) та шість статей  у наукових фахових виданнях України.

   Захист дисертації відбувався досить жваво, оскільки в науковій роботі були розкриті актуальні для ветеринарної медицини  питання та представлено високий рівень наукової новизни і практичного впровадження.  Ірина Федорівна давала надзвичайно вичерпні відповіді на поставлені питання і продемонструвала свій професіоналізм і набуті компетентності. Усі члени ради оцінили роботу високо і позитивно.   
   На підставі результатів таємного голосування спеціалізована вчена рада прийняла рішення про присудження Маковській Ірині Федорівні ступеня доктора філософії з галузі знань 21 - «Ветеринарна медицина», за спеціальністю 211 - «Ветеринарна медицина».
   Від імені гаранта освітньо-наукової програми, а також всіх членів ради щиро вітаємо з успішним захистом дисертації  Ірину Федорівну та її наукового керівника Недосєкова Віталія Володимировича. Бажаємо Ірині Федорівні продовжувати розвивати науку в нових напрямках та бути взірцем науковця для наступних поколінь PhD студентів.  
   Гарант освітньо-наукової програми «Заразна патологія тварин», д.вет.н., Галат Марина Владиславівна.

Максим Жуковський

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook