Вітаємо Олену Василенко з успішним захистом дисертації доктора філософії

1 січня 2022 року

Успішним виявилося закінчення 2021 р. для Олени Василенко, аспірантки кафедри садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка. 30 грудня 2021 року на засіданні разової спеціалізованої вченої ради ДФ 26.004.053 відбувся прилюдний захист дисертації Василенко Олени Сергіївни на тему: «Адаптивність сортів винограду селекції ННЦ «ІВіВ ім. В.Є. Таїрова» до умов північної частини Лісостепу України», поданої на здобуття ступеня доктора філософії з галузі знань 20 «Аграрні науки та продовольство», спеціальність 203 «Садівництво та виноградарство». 


Науковий керівник – Кондратенко Тетяна Єгорівна, доктор сільськогосподарських наук, професор, член-кореспондент НААН України.

На засіданні разової спеціалізованої вченої ради були присутні:
Голова ради – доктор біологічних наук, доцент Ліханов Артур Федорович, доцент кафедри ботаніки, дендрології та лісової селекції Національного університету біоресурсів і природокористування України Міністерства освіти і науки України.

Рецензент – доктор сільськогосподарських наук, професор Дрозда Валентин Федорович, завідувач відділу екобіомоніторингу та моделювання біологічної безпеки Української лабораторії якості і безпеки продукції агропромислового комплексу Національного університету біоресурсів і природокористування України Міністерства освіти і науки України.

Рецензент – доктор сільськогосподарських наук, професор Меженський Володимир Миколайович, професор кафедри садівництва імені професора В. Л. Симиренка Національного університету біоресурсів і природокористування України Міністерства освіти і науки України.

Опонент – доктор сільськогосподарських наук, старший науковий співробітник Мулюкіна Ніна Анатоліївна, заступник директора з наукової роботи Національного наукового центру «Інститут виноградарства і виноробства імені В. Є. Таїрова» Національної академії аграрних наук України.

Опонент – доктор біологічних наук, професор Клименко Світлана Валентинівна, завідувач відділу акліматизації плодових рослин Національного ботанічного саду імені М. М. Гришка Національної академії наук України.

У засіданні також взяли участь кандидат сільськогосподарських наук, доцент Василь Терентійович Гонтар, директор садового центру «Північне виноградарство» В’ячеслав Григорович Онищенко та співробітники кафедри садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка.

Здобувачка ступеня доктора філософії О.С. Василенко доповіла про основні результати дисертаційної роботи. Наукова новизна одержаних результатів полягала у тому, що вперше в умовах північної частини Лісостепу України досліджено адаптивні властивості п’яти столових і п’яти технічних сортів винограду нового покоління селекції інституту Таїрова на підщепі ‘Рипарія × Рупестріс 101-14’.

Встановлено, що всі сорти, крім ‘Комети’ є пристосованими до нових грунтово-кліматичних умов за сумою активних температур і тривалістю вегетаційного періоду. Доведено високий ступінь витривалості генотипів досліджуваних сортів до екстремальних умов зимового періоду, низьких критичних температур повітря, засухи, хвороб. Встановлено найвищу зимостійкість за неукривної культури винограду у рослин ‘Муската одеського’; морозостійкість – в ‘Ароматного’, ‘Іллічівського раннього’, ‘Муската одеського’, ‘Кардишаха таїровського’ та ‘Персея’; посухостійкість – у ‘Ярила’; патогеностійкість – у рослин ‘Іллічівського раннього’. Визначено високий рівень врожайності (>10 т/га) у насадженнях четвертого року вегетації у ‘Ароматного’, ‘Ярила’, ‘Комети’, ‘Персея’.

Доведено, що в умовах проведення дослідження виділені сорти формують якісну продукцію; плоди ‘Загадки’, ‘Кардишаха таїровського’, ‘Кишмиша таїровського’ і ‘Персея’ перспективні для використання у свіжому вигляді, а ягоди сортів ‘Ароматний’, ‘Іллічівський ранній’, ‘Шкода’, ‘Ярило’ – для виготовлення вина. Визначено високу економічну ефективність вирощування та прибутковість виробництва плодів у молодих і плодоносних насадженнях столових сортів винограду в нових ґрунтово-кліматичних умовах.

Під час захисту вченою радою було задано ряд запитань, зачитано відгуки офіційних опонентів на які здобувачка Олена Сергіївна дала відповіді та коментарі.
До спеціалізованої вченої ради також надійшло чотири відгуки на дисертаційну роботу О.С. Василенко з інших установ. Відгуки надіслали:
1. Інститут садівництва НААН, за підписом Завідувача лабораторії інноваційних харчових технологій Інституту садівництва НААН України, доктора технічних наук, професора О.М. Литовченка. Відгук позитивний, без зауважень.
2. Інститут садівництва НААН, за підписом старшого наукового співробітника відділу наукових розробок техніки для садівництва Інституту садівництва НААН України, доктора філософії В.М. Костенка. Відгук позитивний, без зауважень.
3. Уманський національний інститут садівництва, за підписом доктора сільськогосподарських наук, професора, завідувача кафедри плодівництва та виноградарства Уманського національного університету садівництва В.В. Заморського. Відгук позитивний, без зауважень.
4. За підписом директора садового центру «Північне виноградарство» В.Г. Онищенка та кандидата сільськогосподарських наук В.Т. Гонтара. Відгук позитивний, без зауважень.


В дискусії брали участь голова та члени спеціалізованої вченої ради, науковий керівник та всі присутні на засіданні. Завершилося обговорення прийняттям проєкту рішення щодо присудження ступеня доктора філософії Василенко Олені Сергіївні.
Захист завершився таємним голосуванням та ухваленням рішення:
На підставі результатів таємного голосування спеціалізована вчена рада ДФ 26.004.053 Національного університету біоресурсів і природокористування України Міністерства освіти і науки України, м. Київ, прийняла рішення про присудження ступеня доктора філософії Олені Сергіївні Василенко з галузі знань 20 «Аграрні науки та продовольство» на підставі прилюдного захисту дисертації «Адаптивність сортів винограду селекції ННЦ «ІВіВ ім. В.Є. Таїрова» до умов північної частини Лісостепу України» за спеціальністю 203 «Садівництво та виноградарство». Рішення прийнято одноголосно.

Захист проходив у навчальному корпусі №3, кімната 226.                            
Захист дисертації можна переглянути за посиланням: https://nubip.edu.ua/node/103015

Від імені усіх співробітників кафедри садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка щиро вітаємо Олену Василенко та її наукового керівника Тетяну Кондратенко з успішним захистом дисертації. Бажаємо Олені Сергіївні успіхів у майбутніх наукових пошуках!

Юрій Андрусик,
доцент кафедри садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook