Проведено I етап Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт

19 січня 2022, 20:37

   Відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України (№ 1179 від 05.11.2021 р.) «Про проведення Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з галузей знань і спеціальностей у 2021/2022 навчальному році» та наказу ректора Національного університету біоресурсів і природокористування України (№ 1293 від 24.11. 2021 р.) 19 січня 2022 р. на кафедрі організації підприємництва та біржової діяльності  був проведений перший етап конкурсу студентських наукових робіт.

    Конкурс проводиться щороку та має на меті підготовку фахівців нової генерації європейського рівня, формування у них знань і умінь дослідницької діяльності, для яких орієнтація на професійну майстерність є пріоритетною стратегією.

    Молоді науковці, які навчаються за спеціальністю «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність» представили ґрунтовні доповіді та презентації своїх досліджень з актуальних питань сьогодення.

Студент 4-го курсу Додачко Сергій під керівництвом к.е.н., доцента Кириченко Анастасії, представив роботу «Розвиток європейської електронної комерції», в якій підкреслив, що мета роботи полягає в системному дослідженні сфери європейської електронної комерції в умовах пандемії COVID-19 та в виділенні перспектив розвитку української електронної комерції в контексті співробітництва з ЄС.
Український ринок е-комерції мав найвищий темп росту (41%) в 2020 р. в порівнянні із найближчими сусідами: 
 

 

Обсяг ринку електронної комерції та його темпи росту в Україні та державах Східної Європи

 

Обсяг витрат однієї людини на електронну комерцію та рівень e-ВВП в  Україні та державах Східної Європи

Враховуючи той факт, що український ринок електронної комерції незрілий, він надзвичайно швидко буде зростати, а запропоновані в роботі заходи сприятимуть цьому.
Студент 4-го курсу Додачко Сергій під керівництвом к.е.н., доцента Коновала Івана представив також роботу на тему «Сучасний стан та шляхи підвищення ефективності малого та середнього підприємництва в сільському господарстві України», в якій визначив пріоритетні напрями удосконалення інституційного бізнес-середовища та механізму підвищення рівня конкурентоспроможності та фінансової стійкості малих та середніх підприємств сільського господарства. У результаті дослідження також встановлено, що в 2020 році продуктивність праці у суб’єктів великого підприємництва сільського господарства була вищою порівняно з суб’єктами середнього підприємництва в 1,8 рази, а з суб’єктами малого підприємництва в 2,4 рази, що пов’язано, в основному, з використанням у суб’єктів великого підприємництва потужної високопродуктивної техніки та великими масштабами виробництва. Проте темпи зростання продуктивності праці протягом 2015-2020 рр. були значно вищі у суб’єктів малого і та середнього підприємництва.
Студентка 1-го курсу магістратури Черниш Марина, під керівництвом к.е.н., доц. Нікітченка С.О. представила своє дослідження на тему: «Розвиток підприємництва в новостворених територіальних громадах». У роботі проаналізовано сутність взаємодії новостворених владних органів місцевої влади та підприємницьких суб’єктів господарювання.
Студентка 2-го курсу  Манько Христина під керівництвом к.е.н., доц. Нікітченка С.О. доповіла про основні проблеми, які були досліджені в її роботі на тему: «Перспективи малого підприємництва в сфері послуг». Студентка відмітила, що мале підприємництво відіграє важливу роль, оскільки забезпечує населення великою кількістю робочих місць, а також дає можливість збільшити надходження до державного бюджету. Проте, мале підприємництво дуже чутливе до впливу зовнішніх чинників та макроекономічних факторів, тому держава обов’язково має уважною до вказаних форм підприємств і всіляко сприяти їх розвитку.
Істомін Сергій, студент 2-го курсу представив дослідження на тему:  «Організація каналів збуту та перспективи виведення їх в окремий вид підприємницької діяльності», яке проводив під керівництвом к.е.н., доц. Нікітченка С.О. В роботі детально проаналізовано методику побудови каналів збуту на основі впровадження принципів MLM.
Студент 2-го курсу Муляр Ілля під керівництвом к.е.н., доц. Нікітченка С.О., представив наукову роботу на тему: «Перспективи розвитку ринку криптовалют». Студент ознайомив з історією зародження даної сфери, сучасними тенденція та особливостями законодавчого регулювання вказаного ринку в Україні, а також з розробленим прогнозом напрямів та динаміки розвитку даного ринку.
На підставі аналізу та обговорення представлених робіт конкурсною комісією вирішено визнати претендентами та рекомендувати для участі у ІІ-му турі конкурсу за відповідними галузями знань і спеціальностями роботи таких студентів:
Грабіної Софії на тему: «Торгівля пшеницею в Україні та на світовому ринку». Науковий керівник - к.е.н., доц. Панкратова Л.Л.
Додачка Сергіяна тему «Розвиток європейської електронної комерції». Науковий керівник - к.е.н., доц. Кириченко А.В.
Манько Христинина тему: «Перспективи малого підприємництва в сфері
Муляра Іллі на тему: «Перспективи розвитку ринку криптовалют». Науковий керівник - к.е.н., доц. Нікітченко С.О.

 

Додачка Сергія на тему «Сучасний стан та шляхи підвищення ефективності малого та середнього підприємництва в сільському господарстві України». Науковий керівник – к.е.н., доц. Коновал І.А.

О. Томашевська,

доцент кафедри організації підприємництва

та біржової діяльності

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook