Цікавий та різноманітний зимовий День відкритих дверей для випускників шкіл Полтавщини у стінах факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК

27 січня 2022 року

 

 В рамках співпраці факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК із загальноосвітніми середніми закладами І-ІІІ ступенів відбулася зустріч співробітників факультету з учнями 9-11 класів Новооржицької загальноосвітньої середньої школи. Здається, ще тільки вчора такий візит був на території Полтавщини, де наші викладачі і студенти мали приємну зустріч з учнями цієї школи, а ось тепер з відповіддю не забарилися і школярі. Разом з директором школи Світланою Миколаївною Вініченко та вчителями учні провели надзвичайно цікавий і різноманітний січневий день на факультеті харчових технологій.

     Незважаючи на те, що дорога до Києва тривала 3 години, учні, як за розкладом, прибули в університет вчасно, де радо їх зустріла декан факультету, професор Лариса Баль-Прилипко. Як завжди декан "смачно" та з ізюминкою провела екскурсію школярам по особливих місцях університету, факультету, можливість пройти підготовчі курси та зареєструватися на олімпіаду, що проводиться в НУБіП України, культурно-виховні заходи, спортивні змагання, проживання в гуртожитку, можливість проходження практики за кордоном, отримання подвійних дипломів, наявність військової кафедри, бібліотечний фонд тощо.

     Розповідь декана так зацікавила всіх присутніх гостей, що вже і вчителі готові вступати до нас на факультет, адже спеціальності 181 «Харчові технології» та 229 «Громадське здоров’я» в будь-який час є актуальними.

     На підтвердження слів декана виступили студенти факультету Павло Паламарчук та Євген Болибік, які розповіли про студентське життя в університеті та моживості студентів взяти участь у навчанні та проходженні практик на підприємствах Німеччини, Франції, Словаччини.

     Після такого «уроку від декана і студентів» учні виявили бажання зареєструватися на олімпіаду, тому за допомогою викладачів кафедри процесів і обладання переробки продукції АПК це зробили швидко і тепер будуть очікувати першого туру олімпіади.

     Наступним етапом була екскурсія в один з найвідоміших університетських музеїв – Музей анатомії. Понад 1,5 тисячі зібраних анатомічних експонатів, які представляють фауну всіх континентів, звичайно гості не змогли охопити, але їм дуже запам’яталися скелети носорога, жирафи, пітона, кісткові матеріали ссавців, риб, плазунів та птахів. Приміщення музею оздоблене оригінальними рисунками колишніх студентів, прикрашені численними колекційними зразками тварин, портретами визначних анатомів. А коли побачили тигра – символа цього, 2022 року, то не змогли не сфотографуватися біля нього.

     Доцент Микола Стегней з таким запалом розповідав про експонати музею, що його розповідь була не просто цікавою та змістовною, але й надзвичайно пізнавальною.

 

     Ще одну екскурсію по зимовому Ботанічному саду НУБіП України для школярів провів завідувач лабораторії інтродукції та селекції деревни рослин Станіслав Слюсар. І хай зараз не весна, літо чи осінь, де можна побачити флору у всій її красі, але ж і зимовий сад має свої таємниці та переваги. Вкриті снігом гілки дерев і кущів, сніг під ногами теж манить своєю красою. А ще вирізьблені з дерева фігури лісових жителів – лисиці, рися, ведмедів, бобра, дикого кабана, сови, орла…

    На окремій галявині розташувався мисливський будиночок з фонтанами і лавами, оздоблений совою – символом мудрості та Жар-птицею, що символізує щастя. А далі еко-клас під відкритим небом, поряд з яким міфілогічні скульптури. Такого учні ще не бачили і це також їх вразило. Але вони обов’язково вирішили завітати в загадковий сад літом, щоб порівняти всю красу в різні пори року.

 

   На завершення зустрічі для учнів були проведені майстер-класи викладачами кафедри технології м‘ясних, рибних та морепродуктів.

    Доцент Юлія Крижова детально розповіла про стандартизовану продукцію – пельмені. Як правильно обрати в магазині якісну продукцію, що повинно бути зазначено на упаковці пельменів, як візуально і за допомогою нескладних експериментів підтвердити високу якість чи спростувати те, що написано – ці основні лайфхаки від досвідченого викладача взяли на озброєння гості з Новооржиці.

     Доцент Оксана Штонда детально охарактеризувала різні види ковбас та провела експерименти із визначення натуральності таких м’ясних продуктів.

 

    Доцент Людмила Тищенко, як висококласний спеціаліст з молочної продукції, розповіла про натуральні молочні вироби та їх фальсифікати на прикладі вершкового масла, плавлених сирків, кефіру та пастеризованого молока.

 

      Доцент Олена Очколяс звернула увагу всіх присутніх на різних видах хлібобулочних виробів з проведенням їх органолептичної оцінки. Всі учні мали змогу своїми руками провести дослідження тих чи інших показників за допомогою новітнього кафедрального обладнання.

     Наостанок учні мали змогу продегустувати пельмені та кондитерські вироби, які приготовлені власними руками з допомогою наших студентів, випити гарячого чаю і в приємній обстановці обговорити нові відвідини, адже перша зустріч з деканом та знайомство з нею настільки вразили гостей, що вони ще довго будуть в їх думках.

     Від факультету харчових технологій хочемо висловити величезну вдячність кафедрі анатомії та гістології тварин ім. акад. В.Г. Касьяненка і особисто доценту Миколі Стегнею та старшому науковому співробітнику Ботанічного саду НУБіП України Станіславу Слюсару за професійні і доступні екскурсії для учнів Полтавщини. А також маємо надію, що загальне враження від такої зустрічі учнів і вчителів Новооржицької загальноосвітньої середньої школи з колективом факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК виявилося позитивним і в подальшому буде спонукати їх до вступу до нашого університету.

Марія Жеплінська,
доцент кафедри процесів і обладнання
переробки продукції АПК
Наталія Голембовська,
доцент кафедри технології мꞌясних,
рибних та морепродуктів

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook