Сторінка нашої історії

28 січня 2022 року

 Виховна година для студентів 1 курсу 2 групи факультету захисту рослин, біотехнологій та екології,  була проведена куратором-наставником Людмилою Вагалюк. Ця зустріч була присвячена подіям які відбувалися в історії нашої країни, а саме це  Бій під Крутами який відбувся 29 січня 1918 року на залізничній станції Крути під селищем Крути та поблизу села Памятне.

Цей бій був між більшовицькими військами Михайла Муравйова та об’єднаними військами юнкерів 1-ї Київської юнацької школи ім. Б. Хмельницького та першої сотні новоствореного Студентського куреня під єдиним командуванням Аверкія Гончаренка під час наступу на Київ військ Муравйова.

Студенти ознайомилися із схемою бою, яка була розроблена сотником С. Горячком. Перед військами Аверкія Гончаренка стояло завдання затримати наступ на Київ більшовицьких військ, в той час як головні українські військові сили на чолі з Симоном Петлюрою вирушили на Київ придушувати повстання на заводі "Арсенал". Також в обговоренні булм виділені такі такі особливості битви під Крутами , які виділили її з-поміж інших військових конфліктів того часу та звернули увагу громадськості на неї:

-участь у битві студентів, які не мали попереднього військового досвіду (116 бійців Студентської сотні),

- великі втрати української сторони, а також те, що війська Муравйова все-таки вдалось затримати і виграти час для підписання Брестської угоди.

В завершенні бесіди зауважили, що Битва під Крутами – один із важливих сюжетів сучасної української історичної пам’яті, який вже давно перестав сприйматись як рядова історична подія. Міф битви під Крутами є історичним образом, що має важливе значення для української колективної пам’яті та української ідентичності.

 

Людмила Вагалюк,

доцент кафедри екології агросфери та

екологічного контролю

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook