«Крути – 1918. Пам’ятаємо…»

29 січня 2022, 10:59

 Велику роль у становленні людської особистості відіграє знання свого минулого. Для того, щоб творити сучасне і майбутнє, не повторювати помилок попередників молоді потрібно знати і вивчати історію свого народу. В рамках програми виховання "Громадянин, Патріот, Фахівець", що діє в НУБІП України, наставником 1 групи 1 курсу спеціальності 101 «Екологія» Мариною Ладикою було проведено зустріч із студентами, присвячену історичним подіям становлення української нації і її незалежності – річниці Бою під Крутами, що відбувся 29 січня 1918 року.

Передісторією цієї трагічної події стало проголошення 12 грудня 1917 року Всеукраїнським з'їздом рад у Харкові Української Народної Республіки Рад (УНР). В той же час відбувається активна діяльність більшовиків у їх закріпленні на території України. Створений ними Уряд народних комісарів РСФРР (Раднарком) за підписами Володимира Леніна і Лева Троцького надіслав ультиматум Українській Центральній Раді, в якому були вимоги щодо легалізації діяльності більшовицьких військових загонів в Україні, припинення їх роззброєння. А у разі невиконання вимог російський радянський уряд вважатиме Центральну Раду в стані відкритої війни проти нього.

Проголошення 22 січня Центральною Радою Четвертого універсалу незалежності УНР, в якому в одному з пунктів піддано жорстокій критиці політику більшовиків, яка веде до громадянської війни та зазначено, що УЦР зобов'язується вести боротьбу проти прибічників більшовиків в Україні, стало початком фактичної війни країни з більшовицькою Росією, хоча бойові дій вже тривали із середини грудня 1917 року.

На початку січня 1918 року для боротьби проти більшовиків та охорони правопорядку у місті Києві при курені Січових Стрільців було сторено допоміжний курінь, який складався із студентів київських гімназій, інститутів та університетів та учнів-старшокласників у кількості 120 осіб. Цей курінь першочергово не призначався для відряджання на фронт, хоча вояки і проходили підготовку. Проте, після зустрічі із загоном юнацької військової школи, які після кількатижневого перебування на позиціях і відсутності підкріплення, самочинно повернулися на відпочинок до Києва, були направлені на захист позицій бахмацького напрямку, який на той момент вважався найспокійнішим. Наступ на Київ радянські війська вели двома колонами: з Харкова через Полтаву залізницею (під керівництвом Михаїла Муравйова) та з Гомеля через Бахмач (під керівництвом Рейнгольда Берзіна). Однак, зіпсована залізниця після Полтави, змусила Муравйова переміститися на Бахмач. Загони УНР з числа студентів вимушені були відступити в район санції Крути, де вранці 29 січня 1918 року героїчно зустріли ворога. Бій тривав до самого вечора.

Трагічна загибель студентського куреня під Крутами стала символом патріотизму і жертовності у боротьбі за незалежну Україну. Довгий час ця трагедія замовчувалися. І лише з 90-х років минулого сторіччя розпочато увічнення пам'яті студентів. Зокрема, на Аскольдовій могилі в Києві встановлено пам’ятний козацький хрест. А у 2006 році за патронатом Президента Віктора Ющенка на залізничній станції Крути відкрили Меморіал пам'яті героїв Крут.

 Ми маємо пам’ятати свою історію….

 

Марина Ладика,

доцент кафедри екології агросфери

та екологічного контролю,

наставник 1 курсу 1 групи

спеціальності 101 «Екологія»

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook