Викладачі кафедри прийняли участь у роботі онлайн-конференції «Формула сталого розвитку сільського господарства в Україні: синергія взаємодії держави, бізнесу та громад»

6 лютого 2022 року
Кафедра адміністративного менеджменту та зовнішньоекономічної діяльності

03 лютого 2022 р. AgroPortal.ua на платформі DLG-Connect.com провів актуальну і надзвичайно важливу конференцію, присвячену пошуку формули сталості аграрного сектору нашої держави. Усвідомлюючи той факт, що протидіяти негативним наслідкам зміни клімату можна лише консолідуючи зусилля уряду, бізнесу і суспільства, онлайн-видання AgroPortal.ua зуміло залучити до обговорення проблеми понад 100 фахівців у даній сфері. Модератором заходу була Наталія Помянська.

Варто зазначити, що серед них були й співробітники кафедри адміністративного менеджменту та ЗЕД : к.е.н., доц. Альона Тюріна і к.е.н., доц. Олександр Файчук.

З вітальним словом до учасників онлайн-конференції звернувся президент DLG E.V. Губертус Паєтов.

Від представників державної влади виступив Міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко, який презентував доповідь на тему «Сталий розвиток сільського господарства через оновлення меліоративної інфраструктури». Він проінформував учасників про стратегічно важливі кроки, які вже зробив і планує реалізувати уряд задля покращення рівня забезпечення водою сільськогосподарських підприємств, що має допомогти останнім у боротьбі зі змінами клімату.

Про важливість обміну досвідом між країнами з метою досягнення цілей сталого розвитку розповів радник з питань сільського господарства Посольства Королівства Нідерландів в Україні Рейнауд Наутен. Він презентував учасникам конференції різні моделі імплементації сталого розвитку для різних агроекосистем в Нідерландах і наголосив про ті сталі ініціативи, які вже впровадженні в Україні за підтримки Посольства Королівства Нідерланди, зокрема у Хмельницькій області.

Від представників великого агробізнесу нашої держави виступив генеральний директор агрохолдингу ІМК Алекс Ліссітса. У власній доповіді на тему «Сталий розвиток агровиробництва: конкурентна перевага чи тренд?» спікер розповів про недостатній рівень знань серед українців власне сутності проблематики сталого розвитку. Також він поділився зі слухачами деякими ключовими аспектами стратегії сталості агрохолдингу ІМК під назвою Smart Green Strategy 2030, в якій особлива увага відводиться перспективам забезпечення кліматично-нейтральної моделі аграрного виробництва на підприємстві.

Про шлях сталих ініціатив і про те, як працює кругова економіка в українських реаліях повідала учасникам заходу Любов Богачевська (директорка з питань розвитку та комунікації GoodValley).

Аналітичною виявилась доповідь виконавчого директора IAK Agrar Consulting GmbH Мартіна Шнайдера, в якій експерт детально обґрунтував методику вимірювання сталості при виробництві первинної сільськогосподарської продукції. Особливу увагу експерт звернув на методиці оцінки екологічних і соціальних індикаторів сталості.

Зрештою про проблеми впровадження сталого розвитку в сільській місцевості і про необхідність затвердження законодавчих ініціатив, які б сприяли їх вирішенню розповів директор з розвитку Всеукраїнської асоціації громад Ігор Абрам’юк.

Після виступів кожен із учасників конференції мав можливість задати у чаті свої запитання доповідачам. Кількість запитань і їх зміст засвідчили стурбованість й розуміння всієї серйозності проблеми сталості в аграрній сфері зі сторони слухачів.

Наприкінці зустрічі модератор заходу Наталія Помянська попросила доповідачів сформулювати власну формулу сталого розвитку сільського господарства України. У результаті інтегрований варіант формули дістав вигляду: «Сталий розвиток сільського господарства = f (довіра людей; стале мислення; відповідальність кожного; вимірюваність; баланс економіки, екології та соціуму; взаємодія всіх членів суспільства)»

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook