Діалог із магістрами соціальної роботи про міждисциплінарні підходи до клієнта та його здоров’я

12 лютого 2022 року

    Кафедра соціальної роботи та реабілітації тримає руку на пульсі розвитку соціальної роботи в світі. Сучасним трендом є пошук міждисциплінарних підходів до вирішення потреб клієнта – фізичних, психологічних, соціальних, духовних. Тому в програму підготовки магістрів з метою розширення їхнього професійного кругозору, удосконалення навичок надання допомоги (соціальної, психологічної і, частково, медичної) та удосконалення роботи з клієнтами з інвалідністю, особами похилого віку, людьми, які страждають на хронічні захворювання, зловживають психоактивними речовинами, чи знаходяться під тягарем складних життєвих обставин, було включено дві дисципліни – «Основи фізичної та медичної реабілітації» та «Домедична підготовка». Особливо актуальні ці дисципліни для студентів, які навчаються за магістерською програмою «Соціально-психологічна реабілітація».
    11 лютого 2022 року старшим викладачем кафедри Альоною Альтановою було проведено відкрите лекційне заняття з теми «Міждисциплінарні підходи до здоров'я, його показників та факторів ризику. Види лікувально-профілактичної допомоги».

          

     У жвавому діалозі зі студентами були обговорені проблеми та критерії індивідуального та соціального / громадського / популяційного здоров’я, характеристики так званого «третього стану».

         

     Кожний міг висловити свою думку щодо вирішення таких глобальних проблем охорони здоров’я у ІІІ тисячолітті, як постаріння населення та збільшення кількості хронічних захворювань; високий ризик серцево-судинних катастроф (інсультів та інфарктів міокарду); ожиріння та надмірна вага населення; зловживання лікарськими препаратами; нездоровий інтерес молоді до психоактивних речовин (ПАР); необхідність вироблення толерантного ставлення до різноманітниих традицій харчування, гендерних та інших аспектів сучасного соціуму; зокрема, були спростовані міфи про вегетаріанців, веганів, пескетеріанців, бретаріанців.

         

    Корисним для майбутніх соціальних працівників було обговорення проблем інклюзивності, а також шляхів подолання орієнтації медицини на вузькопрофільне лікування хвороб та вироблення холістичного підходу до людини. Окремий інформаційний блок заняття був присвячений проблемі стресогенності в інформаційному суспільстві та її подоланню.

      

      Однією із важливих навчальних цілей лекції було формування у здобувачів логічного взаємозв’язку між здоров’ям та якістю життя, яка виражається в таких міжнародних рейтингах, як «індекс щастя» та «індекс людського розвитку».

        

Альона Альтанова
старший викладач кафедри соціальної роботи та реабілітації

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook