НА КАФЕДРІ ХІРУРГІЇ І ПАТОФІЗІОЛОГІЇ ІМ. АКАД. І.О. ПОВАЖЕНКА НАУКОВО-ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНІ ДОСЛІДЖЕННЯ ПРОВОДИЛИСЬ, ПРОВОДЯТЬСЯ І БУДУТЬ ПРОВОДИТИСЬ!

19 березня 2022 року
Кафедра хірургії і патофізіології імені академіка І.О. Поваженка

Військовий стан в нашій рідній ненці УКРАЇНІ не є перешкодою для проведення наукових досліджень.

Незважаючи на складну ситуацію в нашій країні, науковці кафедри хірургії та патофізіології ім. акад. І. О. Поваженка на базі клінічного центру «ВЕТМЕДСЕРВІС» продовжили експериментальну частину дисертаційної роботи аспірантки Ірини Горкавої на тему: «Вплив плазми, збагаченої тромбоцитами, на тканини суглобу за експериментального остеоартрозу».

Попередньо тваринам було сформовано патологічний процес та розділено їх на три групи. Перша група отримувала в якості лікування плацебо, щоб мати картину розвитку хвороби без лікування. Друга група отримувала класичні протоколи лікування. Третій групі було обрано відносно нову методику, яку активно використовують за кордоном, а саме лікування плазмою збагаченою тромбоцитами, або PRP- терапія.

 

Для проведення PRP- терапії була проведена процедура відбору 10 мл венозної крові в спеціальні пробірки, які мають спеціальний компонент, що перешкоджає коагуляції. При проведенні центрифугування з використанням спеціальної центрифуги кров була розділена на еритроцитарну масу та плазму з високим вмістом тромбоцитів. На виході ми отримали 0,7 мл тромбоцитарного концентрату. Важливим в проведенні PRP- терапії є не кількість отриманої плазми, а саме концентрація тромбоцитів. Регенеративні процеси запускаються лише при збільшенні концентрації тромбоцитів у рази.

Отриману плазму, збагачену тромбоцитами за допомогою внутрішньосуглобової ін’єкції, введено в ушкоджену ділянку.

Після проведення лікувальної процедури тварини почувають себе чудово. Дослідні тварини проявили зацікавленість до кормів, що вказує на їхнє гарне самопочуття!

Віримо у перемогу!
Всім мирного неба над головою!
Слава Україні!

 

Микола Малюк
завідувач кафедри хірургії та
патофізіології ім. акад. І. О. Поваженка

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook