Освітньо-професійний фронт: уперше в Україні успішно впроваджено техніку альвеолярного лаважу в практику діагностичної лабораторії ветеринарної клініки «ZOОЛЮКС»

21 березня 2022, 9:55
ФВМ НУБіП України

Навіть під час військової агресії в Україні, на факультеті ветеринарної медицини НУБіП України продовжується навчальний процес і функціонування студентських наукових гуртків. Викладачі і студенти згуртовано долучилися до лав Освітньо-професійного фронту та виборюють своє право викладати і навчатися. Ми переконані – в знаннях наша сила! Це наш спільний внесок у Перемогу героїчного українського народу над агресором, що забезпечить розквіт України на найближчу перспективу.

Так, на кафедрі біохімії і фізіології тварин ім. акад. М. Ф. Гулого факультету ветеринарної медицини продовжує активно функціонувати науковий гурток «Ветеринарна клінічна біохімія» (керівник – професор Віктор Томчук), в якому працюють студенти з різних курсів. Кожен гуртківець отримує своє невеличке завдання і розвивається в заданому напрямку. Часто це дозволяє опанувати молодим науковцям доволі складні методики і методи дослідження з лабораторної діагностики хвороб тварин. Це є важливим підґрунтям для самостійного отримання перших наукових результатів та їх опублікування, успішних виступів на конференціях різних рівнів організації та підготовки і захисту кваліфікаційних й наукових робіт.
За результатами спільної з науковим керівником, професоркою Вікторією Грищенко наукової роботи магістрантки 5 групи, 5 курсу Діани Білокур лише за 2021 рік підготовлено наукові доповіді на кілька міжнародних наукових конференцій як на факультеті ветеринарної медицини НУБіП України, так і на наукові форуми Великобританії, Франції, Ізраїлю, опубліковано статтю у періодичному зарубіжному науковому виданні та подано заявку на патент.

Одним із результатів такої роботи є впровадження Діаною Білокур у лабораторну практику ветеринарної клініки «ZOОЛЮКС» методики проведення бронхоальвеолярного лаважу (БАЛ) для покращення діагностики патологій бронхів і легенів у дрібних домашніх тварин.

Зазначену методику використовують у діагностичних лабораторіях багатьох ветеринарних клінік Європи та Сполучених Штатів Америки, але, на жаль, в Україні її досі не було впроваджено.
Бронхоальвеолярний лаваж – це мінімально інвазивна техніка, що дозволяє відібрати проби з бронхів нижнього порядку та альвеолярних просторів. Відбір проб БАЛ потребує досвідченості як лікаря-хірурга, який виконує маніпуляцію за допомогою ендоскопічного обладнання, так і лаборанта. Це дослідження використовується для полегшення діагностики різних дифузних захворювань легень, диференціювання виду запалення та його перебігу, а також для оцінки виникнення відповідних змін у бронхолегеневій тканині.

Метод БАЛ поліпшує також діагностику наявності у пацієнтів новоутворень та диференціювання кровотечі (гострої чи хронічної) від контамінації кров’ю. Якщо в результаті проведення цитологічного дослідження бронхо-легеневого субстрату, отриманого завдяки методу БАЛ, відмічається велика кількість слизу та формування з нього спіралей Куршмана, це вказує на хронічний запальний процес в легенях.
Загалом, бронхоальвеолярний лаваж у комплексі з бронхоскопією сприяє виявленню патології легенів на ранніх стадіях розвитку, що дозволяє своєчасно розпочати лікування та мінімізує негативний вплив патологічного процесу на легеневу тканину.

Важливо, що студенти факультету ветеринарної медицини НУБіП України в цей непростий для українського народу час, мають бажання вчитися і досягати високих наукових результатів, проявляють ініціативу і впевнено беруться за освоєння складних, сучасних методик, які покращують ефективність і якість надання ветеринарних послуг за виникнення хвороб у тварин.

Ми впевнені, що з високими духовними якостями наш УКРАЇНСЬКИЙ НАРОД НЕПЕРЕМОЖНИЙ!

СЛАВА УКРАЇНІ! ГЕРОЯМ СЛАВА!

Діана Білокур, студентка 5 групи, 5 курсу
факультету ветеринарної медицини;
Вікторія Грищенко, професорка кафедри
біохімії і фізіології тварин ім. акад. М. Ф. Гулого

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook