Університет запроваджує політику відкритого доступу до електронних бібліотечних фондів

19 вересня 2014 року

 17 вересня 2014 року директор наукової бібліотеки НУБіП України Тетяна Кіщак вивчала досвід організації роботи бібліотечно-інформаційного центру Сумського державного університету, яким поділилася заступник керівника Ірина Капленко.

 
Програма зустрічі була дуже насиченою та цікавою, та й колегам було про що поговорити, адже основне завдання будь-якої вузівської бібліотеки – це задоволення інформаційних потреб її користувачів. Для цього необхідним є доступ до інформації не тільки в паперовому, а й в електронному вигляді.
 
 
Тож Ірина Миколаївна розкрила особливості організації бібліотеки, шляхи поповнення книжковими фондами та функціонування репозиторію СумДУ. Так, бібліотечний фонд цього вишу налічує 2,8 млн одиниць, тоді як наша університетська бібліотека – 1млн. 25 тисяч примірників. 80% науково-методичної та навчальної літератури СумДУ видається за рахунок університетських коштів у видавничому відділі вишу. Звідси і формується основна частка поповнення бібліотеки, тобто 10% від обсягу накладу.
 
А до рейтингу викладача зараховуються лише ті друковані праці, повнотекстові варіанти яких розміщені в репозиторії. До речі, він налічує більше 36 тисяч документів. При цьому всі вони повнотекстові. Вразило те, що дисертаційні і навіть магістерські роботи є відкритими для користувачів. Ще однією особливістю бібліотеки є чітке розмежування по наповненню фондами.  Так, електронний каталог містить навчально-методичні видання. А в репозиторії розміщується наукова література – дисертації, автореферати, монографії тощо. 
 
На жаль, до більшості видань співробітників нашого університету доступ закритий. Потребує поліпшення і технічне забезпечення наукової бібліотеки НУБіП України. Зокрема, бракує комп’ютерів для читачів у філіях, потужного апарату для сканування, як цінних та рідкісних, так і сучасних книжок. Всі бібліотечні процеси автоматизовані, але необхідне удосконалення наповнення репозиторію та політика відкритого доступу. Звичайно, дехто дає дозвіл на  розміщення повнотекстових монографій, посібників шляхом укладання договору з університетом. Однак це лише поодинокі випадки. «Технічно ми готові розміщувати, але потрібне розуміння і бажання сприяти в цьому викладачів-авторів», – зазначає Тетяна Степанівна. Адже вільний доступ до інформації є важливою складовою наукових досліджень у сучасному глобальному світі, запорукою для подальшого розвитку науки, освіти та суспільства, інтеграції України до світової академічної спільноти.
 
 
Тож угоду на розміщення повних текстів наукових та  навчальних-методичних творів, які є результатом творчої діяльності співробітників університету та осіб, що навчаються, можна отримати, звернувшись до бібліотеки 4-го навчального корпусу.  
 
Прес-служба НУБіП України
 
Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook