Злагоджена робота НПП кафедри екології агросфери та екологічного контролю у воєнний час – запорука продовження ефективного освітнього процесу

16 березня 2022 року

 Нинішня ситуація в країні зумовила низку перешкод для проведення ефективного навчального процесу. Зокрема, воєнні дії на території нашої держави змусили всіх учасників освітнього процесу на деякий час призупинити свою діяльність, оскільки були вимушені сконцентрувати всю увагу на збереженні власного життя і адаптації професійної діяльності в нових умовах.

Не зважаючи на всі перешкоди нинішнього часу, 14 березня 2022 року у університеті відновилося дистанційне навчання студентів. Науково-педагогічні працівники кафедри екології агросфери та екологічного контролю дуже відповідально віднеслися до відновлення навчання. Вони обдзвонили всіх старост академічних груп для забезпечення ефективного відновлення занять. Також, куратори студентських груп зв’язалися із своїми студентами, промоніторили їх можливості для відновлення дистанційного навчання у воєнний час. Кожного дня викладачі намагаються як можна ефективніше знаходити слова підтримки для тих студентів, які потребують цього, а також знаходити можливі шляхи передачі завдань та необхідного матеріалу тим студентам, які взагалі не мають можливості приєднатися до он-лайн занять. Кожен працівник кафедри розуміє, що збереження життя – це найголовніша мета сьогодення, яка в рамках освітнього процесу перетворюється в мету збереження науковості, професіоналізму, активності та продовження формування майбутнього молодого покоління, яке стане професіоналом своєї справи!

Колектив кафедри з усіх сил старається реалізувати ефективне навчальне середовище, вчасно організувати проведення лекційних та практичних занять для студентів, а також своєчасно реагувати на нинішні виклики навчального процесу у воєнний час. Відповідно до вище викладеного, всі науково-педагогічні працівники кафедри вчасно змогли провести лекційні та практичні заняття. Наприклад, 14 березня 2022 року (в понеділок) на практичному занятті у професора кафедри Віталія Гайченка з дисципліни «Біологія ІІ (зоологія)» були присутні 9 студентів 1 курсу із спеціальності «Екологія» із 21. Решту студентів даної групи, які не мали змогу приєднатися – отримали завдання, а також мали змогу через повідомлення зв’язатися із викладачем та виконати його. Професор Віталій Гайченко зазначив, що всі студенти групи були надзвичайно активними і раділи відновленню занять.

 

Також 14 березня 2022 року на лекційному занятті із дисципліни «Екологічна паспортизація територій» були присутні 14 студентів 4 курсу спеціальності «Екологія» із 22 загальних. Викладач, доцент Віта Строкаль зв’язалася з усіма студентами та повідомила матеріал тим, які не змогли приєднатися через відсутність інтернету чи мобільного зв’язку в даний момент. Вона також зазначила, що студенти були надзвичайно раді тому, що мають змогу поспілкуватися з наукових тем, висловити свої відчуття та переживання, а також поділитися пережитим із своїми одногрупниками.

 

Відповідно розкладу, 15 березня 2022 року також були проведені заняття науково-педагогічними працівниками кафедри. Зокрема, доцент кафедри Марина Ладика провела практичне заняття із дисциплін «Основи ГІС технологій» для студентів 4 курсу 2 групи зі спеціальності «Екологія», на якому були присутні 45% студентів з групи, а також заняття з дисципліни «Екологічний аудит» для студентів ОС «Магістр» з освітньої програми «Екологічний контроль та аудит», на якому були присутні 70% студентів-магістрів. Як зазначила доцент Марина Ладика, студенти із великим бажанням старалися сприймати матеріал і із захопленням виконували завдання.

 

Доцент кафедри Євгеній Бережняк в цей день також провів практичне заняття із дисципліни «Екологічна мережа» для студентів 4 курсу 1 групи зі спеціальності «Екологія». Він зазначив, що на парі було 50% студентів з групи, решту – не мали змогу приєднатися через поганий зв'язок та відсутність Інтернету.

 

Доцент кафедри Сергій Павлюк провів заняття із дисципліни «Екологічний контроль та аудит» для студентів ОС «Магістр» з освітньої програми «Екологія та охорона навколишнього середовища». Він зазначив, що 20% відсутніх – це ті студенти, які знаходяться в територіальній обороні, 25% відсутніх – на даний час не мають нормального Інтернет зв’язку. Проте з усіма студентами є зв'язок і вони отримують усі необхідні завдання.

 

Також, цього дня заняття були проведені старшим викладачем кафедри Ганною Сербенюк. Вона провела лекційні та практичні заняття з дисциплін «Ландшафтна екологія» та «Заповідна справа» для студентів з спеціальності «Екологія». Загалом на заняттям були присутні 65% студентів, які надзвичайно вдячні були тому, що мають змогу поспілкуватися на тематику заняття та поділитися із своїми переживаннями.

 

Ще одним прикладом організованості та ефективності навчального процесу у колективі кафедри, є проведенні 16 березня 2022 року всі заняття відповідно розкладу. Зокрема, професором кафедри Віталієм Гайченком була проведена лекція для студентів 1 курсу зі спеціальності «Екологія» з дисципліни «Біологія ІІ». Він зазначив, що на парі були присутні 49 студентів із 64 загальних. За його словами, це досить добрий знак відвідування, студенти хочуть навчатися і максимально прикладають зусиль щоб долучатися до он-лайн занять.

 

Доцентом кафедри Людмилою Вагалюк було також проведене лекційне заняття із дисципліни «Основи екологічної освіти і культури» для студентів 1 курсу спеціальності «Екологія». На занятті також були присутні 70% студентів. Як зазначила викладач, студенти мають бажання спілкуватися, їм за радість отримувати нові знання та вступати у активну наукову дискусію.

 

Також, професори кафедри Наталія Макаренко, Володимир Чайка, доценти кафедри Світлана Паламарчук, Сергій Павлюк, Олена Наумовська, Віта Строкаль, Ірина Рубежняк, Євгеній Михайлович, Людмила Вагалюк провели свої заняття відповідно розкладу.

Колектив кафедри, на чолі із завідувачкою кафедри Оленою Іванівною Наумовською максимально прикладає зусиль для ефективної організації освітнього процесу, продовження виконання наукової роботи у цей не простий воєнний час. Ми сподіваємося на злагодженість усіх учасників, а також на підтримку та допомогу один одному.

Всім бажаємо спокійного й мирного неба, та перемоги нашій країні! Разом – ми сила!!!

Науково-педагогічний колектив кафедри екології

 агросфери та екологічного контролю

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook