День винахідника в університеті

22 вересня 2014 року

     Щорічно, у третю суботу вересня, в Україні відзначають День винахідника і раціоналізатора. Тож наш університет підтримав хорошу традицію і 19 вересня з цієї нагоди відбулося урочисте засідання. До події науковцями вишу організовано виставку об’єктів інтелектуальної власності. А їх в університеті чимало.

  

     Відповідно до рейтингу одного з провідних світових постачальників фінансової інформації — відомства Bloomberg — Україна посіла 42 позицію серед 50 країн світу за інноваційними показниками (6 місце за показниками освіти, 17 — за патентною активністю). І саме нашим університетом за останні три роки створено найбільшу кількість об’єктів інтелектуальної власності серед вітчизняних вищих навчальних закладів.

     Так, за період 2011-2014 років маємо 922 рішення на видачу патентів. За цей проміжок часу отримано 1022 охоронних документів на винаходи, корисні моделі, авторські свідоцтва, патенти і свідоцтва на сорти рослин. А ще — укладено 6 ліцензійних угод на використання сортів, власником яких є НУБіП України. Також університетом отримано 346 технологій і технологічних процесів, 345 нових видів устаткування та машин, 124 речовини, створені хімічним шляхом, 4 дезінфікуючі засоби, запатентовано 11 вакцин і сироваток та 9 ветеринарних препаратів.

   

     Окрім того, внесені до державного реєстру авторського права 60 методик та творів, із них — 2 електронні бази даних службового характеру. Університет є власником штаму для виготовлення діагностичних препаратів.

     Активно беруть участь у винахідницькій роботі студенти, аспіранти та молоді вчені. Неодноразово об’єкти інтелектуальної власності, винаходи і корисні моделі НУБіП України були відзначені на міжнародних інноваційних виставках.

     Тож святкування Дня винахідника розпочалося привітанням ректора університету Станіслава Ніколаєнка: «Нехай заповзятливість і практичність допомагають Вам успішно управляти своїми проектами і втілювати їх в реальність».


     Про стан та перспективи розвитку інноваційної діяльності проінформував начальник науково-дослідної частини Андрій Білоус. Андрій Михайлович підкреслив, що університетом з 1997 року отримано понад 3000 охоронних документів. А на їхній базі захищено не одну сотню кандидатських та докторських дисертацій. Тому пишаємося інноваторами, які працюють у стінах нашого вишу.

     З вітальним словом виступив також перший проректор Ігор Ібатуллін. Він побажав науковцям-винахідникам міцного здоров’я, щастя, невичерпної життєвої енергії, творчого натхнення, благополуччя. І щоб кожна інноваційна розробка була впровадженою та конкурентоздатною на міжнародному ринку.

     Присутні на святі заслужені професори-винахідники України — наші колеги — Володимир Булгаков та Володимир Копілевич відзначили великий інтелектуальний потенціал університету.

 


     На завершення урочистого засідання ректор Станіслав Ніколаєнко вручив почесні грамоти винахідникам, новаторські розробки яких слугують інноваційним прикладом у сфері інтелектуальної власності, — Булгакову В. М., Ловейкіну В. С., Антрапцевій Н. М., Копілевичу В. А.

     За нові рішення у створенні інтелектуальної власності на сорти рослин дипломи отримали селекціонери Шеренговий П. З., Гонтар В. Т., Жемойда В. Л., Сіленко В. О. та Антоненко О. Ф.

     А за новаторський внесок у сфері інтелектуальної власності, зокрема, винаходи і корисні моделі подяками відзначено Сірка З. С., Голуба Г. А., Легезу В.П., Броварця О. О., Котречка О. О., Шеремету В. І., Баль-Прилипко Л. В.

     Також грамотами за творчі здобутки у винахідницькій роботі були нагородженні аспіранти Бойко Ю. В., Ведмідь І. В., Захарова Т. М., Карповський В. В., Крачковська М. В., Мельник О. О., Лендєл Т. І. та студенти Турко О. В. і Калачнюк М. С.

     Почесні грамоти за вагомий внесок у розвиток винахідницької діяльності отримали Паламар А. С., Малаховська Н. Ю. і Лук’янчук Л. В.


 


Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook