Селекціонери – одна дружня родина або «Як ділитися досвідом та знаннями в наш час»

30 березня 2022 року
І на оновленій землі
Врага не буде, супостата,
А буде син, і буде мати,
І будуть люде на землі.
Т.Г. Шевченко

 

Тому що я – Україна!

Олексій Потапенко

Зараз не легкий час для усієї країни, але від усіх нас залежить значна доля нашого майбутнього. 

   Усі викладачі кафедри генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського успішно тримають навчальний фронт вже третій тиждень. За цей час ми неабияк згуртувалися, розробили схеми взаємопідтримки та допомоги один одному. Навчання дається морально важко не лише викладачам в умовах війни, але і здобувачам. На заняттях часто чуємо, які складнощі виникають у кожного в умовах сьогодення. І тим не менше ми не здаємося. Кожне заняття заплановане згідно навчального розкладу відбулося. Всі студенти, які мають проблеми з підключенням до занять отримують навчальні матеріали з електронного навчального курсу або ж на електронні адреси чи в соціальних мережах. Ми завжди на зв'язку.

   Олександр Макарчук, завідувач кафедри, завжди підтримує наш моральний дух. Слідкує за дисципліною і настроєм кожного не лише на заняттях, але і в колективі.

   Марія Феделеш-Гладинець, доцент кафедри, докладає максимальних зусиль щоб лабораторні заняття були максимально насичені і доступні. Світ мікроорганізмів надзвичайно цікавий, тож шкода, що показати його вдається лише на екрані.
   Роман Спряжка, асистент кафедри, також в строю. Всі заняття проводяться вчасно.
   Ганна Миколаївна, професор кафедри, теж не зволікає. Вже розпочинається посівна, скоро розпочнеться сезон гібридизації, а ще стільки всього потрібно розповісти на лекціях нашим допитливим студентам.
   Микола Стародуб, професор кафедри, зізнається, що навчання зараз проходить зовсім в незвичному режимі. Знання - це сила, тож всі навчальні матеріали він обов'язково дублює і надсилає здобувачам на електронні пошти.
   Юлія Дмитренко, доцент кафедри, як ніколи дружньо спілкується зі студентами. Її заняття - це не лише виклад матеріалу, а й цікаві дискусії. Майже на кожну практичну роботу вона готує нові цікаві навчальні матеріали, адаптовані для кожної групи.
   Віталій Леонідович, професор кафедри, не бариться і вже проводить перші іспити. Будь який процес потребує контролю, тож він активно перевіряє здобувачів на рівень залишкових знань і якість засвоєння навчального матеріалу.
   У зв’язку з неможливістю проведення очних практичних занять, викладачі кафедри генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського долучають до пар виробничників, які максимально зрозуміло пояснюють практичні особливості тих чи інших селекційних робіт чи процесів.
   Ірина Шпакович, асистент кафедри, проводячи практичні, намагається зробити їх максимально зрозумілими і корисними. На заняття долучаються спеціалісти, виробничники у сфері селекції. Нікому не вдається тихенько пересидіти, всі здобувачі активно долучаються до дискусій.
   На одному із таких занять Андрій Сидоров, наш випускник, керівник відділу селекції ріпаку у Всеукраїнському науковому інституті селекції (ВНІС) розповів про сучасні особливості селекції ріпаку. Ознайомив студентів з власними здобутками в сфері селекції, надав практичні рекомендації, а також запросив на екскурсію на селекційні дослідні поля, коли цьому сприятиме ситуація в країні. Студенти активно задавали запитання, адже в своїй доповіді Андрій розповів не лише про стандартну схему ведення селекції ріпаку, а й зачепив багато проблемних і актуальних питань, зокрема щодо біотехнологічних методів та методів генної інженерії.
   Студентку Олександру Золотар зацікавили такі питання:
1. ГМО: за чи проти.
2. Методи, особливості та підходи перевірки отриманих сортів і гібридів на стійкість до шкідників в світі та Україні.
3. З власного досвіду Олександра знає, що різні селекційні компанії маркують селекційний матеріал різними барвниками. Тому її зацікавили такі особливості в компанії ВНІС, а також причина фарбування насіння.
   Мирослава Мисник зацікавилася питанням селекційного процесу «від А до Я», а також відмінністю теорії від практики.
   В ході дискусії Андрій також поділився деякими секретами селекції, які відкрив для себе за час роботи. Зокрема, це особливості організації розсадника вихідного матеріалу та селекційного розсадника.
Варто зауважити, що в таких складних умовах Андрій мав змогу продемонструвати спеціально обладнане для вирощування ріпаку приміщення, де він зі своїми працівниками (серед них і наша студентка Світлана Омельчук) проводять гібридизацію та добори ріпаку ярого та озимого.
   Активність групи також заохотила Андрія запропонувати студентам пройти виробничу практику або стажування у відділі селекції ріпаку компанії ВНІС.
   Також поділитися власним досвідом погодився наш магістр, який безпосередньо залучений до селекції цукрової кукурудзи в Україні, Олівер Аду Боаче. Ця нішева культура впевнено захоплює нові позиції на ринку не лише України, але і світу. Олівер підготував невелику доповідь, щодо особливостей селекції культури, зокрема, про важливість використання біотехнологічних методів в роботі. Звернув увагу на генетичні особливості культури: гени, що контролюють цукристість (su, sh та se), та важливість розуміння і використання законів Менделя.
   Селекцією кукурудзи Олівер займається останні два роки і вже встиг досягнути в цьому напрямку певних успіхів. Він поділився зі студентами власними враженнями, коли вперше потрапив на селекційне поле цукрової кукурудзи, не маючи жодних знань в цьому напрямку. Розповів як працював над собою, які теми з селекції і генетики особливо важливі, на його думку.
Свою доповідь Олівер підготував англійською мовою, що досить актуально в наш час, особливо для англомовної групи. Для декого зі студентів це викликало деякі труднощі, проте це не завадило студентам обговорити основні відмінності між зерновою і цукровою кукурудзою. Олександра Золотар зацікавилася відмінністю збирання цукрової кукурудзи, а також фазою стиглості та технікою для збирання врожаю.
   Ірина Шпакович, викладач дисципліни «Селекція і насінництво», сприяла проведенню дискусій, доповнюючи розмову та допомагаючи з перекладом. На завершення ще раз наголосила щодо організаційних особливостей навчання в умовах воєнного часу. Обговорили можливості зворотного зв’язку.
   До проведення подібних занять найближчим часом також планується долучити селекціонерів ННЦ «Інститут землеробства НААН». На жаль, через проблеми зі зв’язком ці заняття поки-що відкладаються.
 
Разом ми сила.
Все буде Україна!
Ірина Шпакович,
асистент кафедри генетики, селекції і
насінництва ім. проф. М.О. Зеленського
 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook