Студенти 3 курсу факультету аграрного менеджменту продовжують вивчення дисципліни «Контролінг»

28 березня 2022 року

Закінчився вже другий тиждень як відновлено навчання в Національному університеті біоресурсів і природокористування України і, відповідно, другий тиждень студенти 3 курсу ФАМ продовжують вивчення курсу “Контролінг”, який входить до комплексу дисциплін з професійної підготовки майбутніх управлінців.

З перших днів навчання студенти активно долучились до роботи і почали із засвоєння теми «Система планування та бюджетування на підприємстві». Із попередніх фахових дисциплін студенти знають, що планування є однією з найважливіших функцій управління підприємством, яка визначає перспективу і майбутній стан організації. Тому викладачем (доцентом кафедри виробничого та інвестиційного менеджменту Тетяною Лобунець) основний акцент було зроблено на бюджетуванні – одному із найважливіших елементів системи управління підприємством, який тісно пов’язаний із плануванням.

На практичних заняттях до даної теми студенти ознайомитися із формами бюджетів, доступними в програмі 1С: Підприємство 8. Конфігурація «Управління невеликим підприємством в Україні». Такими як:
- Бюджет руху грошових коштів,
- Бюджет прибутків і збитків,
- Прогнозний баланс.

 

 

Отримані знання дали можливість студентам дійти висновку, що бюджетування є системою управління, яка поєднує в собі технології планування, обліку, контролю й аналізу фінансових, інформаційних і матеріальних потоків, а також отриманих результатів. Ці технології охоплюють всі функціональні сфери діяльності підприємства: маркетинг, адміністрування, управління персоналом, виробництво, закупівлі, контроль якості, реалізацію готової продукції.

На цьому тижні продовжилося вивчення дисципліни «Контролінг». Згідно навчальної програми студенти опанували наступну тему: «Внутрішній фінансовий контроль на підприємстві», актуальність якої обумовлена тим, що дві третини банкрутств підприємств обумовлені саме внутрішніми проблемами та тільки одна третина зовнішніми.

Студенти дізналися, що внутрішній фінансовий контроль – це діяльність відділу фінансів або контролінгу, спрямована на забезпечення структурних підрозділів підприємства достовірною інформацією про використання структурними підрозділами підприємства фінансових ресурсів, оцінювання ефективності їх фінансово-господарської діяльності, виявлення і запобігання в ній відхилень, що перешкоджають законному та ефективному використанню майна й коштів.

 

Майбутні управлінці дізналися також про Міжнародні стандарти та практики системи внутрішнього контролю, основні види, форми та інструменти контролю, які використовуються на вітчизняних підприємствах.

Життя продовжується. Навчання триває. Отримані знання обов’язково знадобляться майбутнім менеджерам у професійному житті для відновлення і розбудови економіки держави.

Лобунець Тетяна,
доцент кафедри виробничого та
інвестиційного менеджменту
 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook