Підтримка іноземних колег: лекція з особливостей вирощування сої в умовах середнього заходу США

1 квітня 2022 року

 

У надважкі для нашої держави дні на агробіологічному факультеті продовжується навчальний процес і  міжнародна діяльність. 31 березня 2022 року на запрошення декана агробіологічного факультету, професора Оксани Тонхи студенти та викладачі отримали можливість прослухати лекцію професора Петра Кивериги із штату Айова на тему «Особливості вирощування сої в умовах середнього заходу США».

Він відзначив, що вирощуванням сої займаються у 30 штатах, проте в Айові, Іллінойсі, Міннесоті, Північній Дакоті – найбільші площі посіву цієї культури. Зокрема, фермери Айови виробляють приблизно 13% від загальної кількості в країні. Практика виробництва показує, що американські фермери  зазвичай вирощують сою в сівозміні разом з кукурудзою. 

На лекції були розглянуті питання щодо умов та технології вирощування сої: клімат та ґрунти; сорти, посів, обробіток ґрунту, удобрення;  інтегрований захист сої.

Петро Ківерига закінчив наш університет за спеціальністю «Агрохімія та ґрунтознавство», тому детально зупинився на особливостях ґрунтового вкриття штату. Ґрунти в штаті Айова наближені до нашої місцевості і це дає змогу порівняти умови та застосовувати нововведення для збільшення продуктивності рослин.

У своїй лекції він звернув увагу на технологію вирощування сої. Незалежно від того, яка система обробітку ґрунту використовується, забезпечення контакту насіння з ґрунтом під час посіву має вирішальне значення для отримання добрих сходів сої. У різних господарствах використовують як оранку, так і мінімільний або ресурсозберігаючий  обробіток,  а також strip till, ridge till тощо. Щодо удобрення, то соя зазвичай не потребує азотних добрив. 

Особливу цікавість викликали питання генетично модифікованих стійких до гербіцидів сортів культури.

На лекції були присутні як студенти, так і викладачі агробіологічного факультету. Участь в цікавій дискусії з професійних питань взяли академік Світлана Каленська і професор Оксана Тонха, які поділилися досвідом вирощування сої в Україні. Доцент Анатолій Юник підняв питання ширини міжрядь, а доцент Олена Піковська  звернула увагу на протиерозійну організацію території і поцікавилася вирішенням питання захисту грунтів від деградацій.

Серед студентів активними були Олександр Борейко, Олександр Кірічук,  Сергій Рябисько, яких цікавили технологічні моменти у вирощуванні сої, захист її від шкідників тощо.

На зустрічі були оговорені також основні аспекти вступу та навчання в США в магістратурі та аспірантурі. Активну участь в обговоренні взяв доцент Михайло Бережняк.

Лекція пройшла у дружній насиченій атмосфері, Петро Михайлович висловив підтримку всім українцям.

 

Олена Піковська

Анна Головіна

Агробіологічний факультет

 

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook