Як студенти факультету ветеринарної медицини суміщають навчання та волонтерську діяльність під час військового стану

4 квітня 2022, 12:53

   24 лютого 2022 року сталося те, чого не чекав ніхто, а якщо хто і розумів що війни не уникнути не були готові, що це станеться так скоро. Російська Федерація почала повномасштабне вторгнення в Україну. Тому, в Україні оголошено військовий стан. Проте, продовжується весняний семестр на факультеті ветеринарної медицини, а кафедра епізоотології, мікробіології і вірусології проводить навчання з дотриманням вимог та рекомендацій деканату щодо організації навчального процесу під час війни.
   Проведення лекцій і лабораторних занять здійснюється за допомогою відео-конференцій з використанням платформи Cisco Webex, Zoom, Google Meet. Консультування студентів котрі мають обмежений доступ до інтернету, або слабкий сигнал зв’язку, виконання лабораторних і самостійних робіт здійснюється за допомогою електронного курсу Elearn, меседжерів Viber та Telegram, електронної пошти, телефонного зв’язку. Особливо тут хочеться відмітити старост академічних груп, які дуже допомагають викладачам у забезпеченні навчального процесу, інформують про місце знаходження студентів, передають інформацію про осіб, що тимчасово не мають зв’язку.
Заняття проходять згідно розкладу аудиторних занять, що дає можливість студентам бути в ритмі зараз, та коли вони повернуться до навчання в аудиторії.
   Загалом, навчальний процес іде неперервно не зважаючи на обставини. Варто зазначити, що не усі студенти мають змогу долучатися до кожної відео конференції, не вчасно виконують завдання на Elearn, не завжди знаходяться на зв’язку, проте загалом, відповідально виконують усі поставлені завдання і з розумінням ставляться до дистанційного навчання в умовах військового стану. Викладачі кафедри відповідно з розумінням ставляться до студентів, пропонують альтернативні завдання, надсилають на пошту усю необхідну літературу, а за необхідності, продовжують терміни здачі самостійних та лабораторних робіт.
   Не можемо не згадати наших студентів, котрі, окрім навчання, займаються волонтерською діяльністю. Допомагають Збройним Силам України, підрозділам Територіальної оборони, а також людям та тваринам, які постраждали під час обстрілів збройними силами РФ їх населених пунктів російськими ракетами. Важко переоцінити їх діяльність на шляху до перемоги та звільнення України від російського окупанта.
   Дехто зі студентів погодилися поділитися подробицями своєї волонтерської діяльності.

   Студентки 4 курсу 7 групи Ольга Василишин, Ярослава Іщенко, Сабова Емілія допомагають організовувати збір різної гуманітарної допомоги (речі, продукти, ліки) у своїх громадах, по можливості розвозять допомогу в пункти прийому або у саму військову частину. Ну й самі безпосередньо теж допомагають матеріально та морально. А загалом допомагають у всьому, що потрібно: збирають усе, що необхідно, плетуть сітки тощо.
Зараз Ольга Василишин за кордоном, як волонтер допомагає з оформленням віз для біженців.
   Студенти 4 курсу (курсанти), зокрема Юрченко Марина, збирала амуніцію для бригад, закупляла речі необхідні речі для кожного військового окремо, за необхідності, готувала їжу. Допомагає усім, чим можна з максимальною віддачою – говорить Марина.
   Кузьмич Артем, в селі Новосілки, допомагає розвантажувати їжу, а саме - хліб, різноманітні крупи, фрукти, овочі, для волонтерів, які у подальшому формують із цієї їжі індивідуальні пайки і відвозять військовим. Артем також згадав, що повісили боксерську грушу перед будинком, щоб усі бажаючі могли лупцювати її, уявляючи ворога!
   Каріна Земляченко організувала збір коштів для фінансової допомоги для притулку та реабілітаційного центру, також займається збором гуманітарної допомоги для усіх, хто її потребує.
   Ольга Гнатюк, студентка магістратури на базі ОС «Бакалавр»  наразі перебуває за кордоном та займається виготовленням військових рюкзаків. бронежилетів, які використовують українські та польські прикордонники. Власники компанії, що їх виготовляють займають активну позицію щодо українських громадян, що прибувають до Польщі, дають прихисток, роботу, забезпечують харчуванням, засобами особистої гігієни та одяг. Наразі таку допомогу вже надали 20-тьом біженцям.


   Студентка 5 курсу 6 групи Юлія Заруда зараз займається волонтерською діяльністю на залізничному вокзалі Братислави (Словаччина) як координатор - розподіляє біженців, відповідно їх потреб: пошук житла, подальшого переїзду, медичної допомоги та ін.

   Військовий курсант 4 курсу Катерина Гливінська, задоволена, що працює по спеціальності: лікує тварин, які постраждали у результаті бойових дій. Збирає необхідні лікувальні та профілактичні засоби, а також доставляє людям літнього віку продукти харчування.

   У місті Малин Житомирської області Маєвська Дарина, (4 курс, курсанти), закуповує корми для котів і собак. Оскільки в тому районі дуже багато покинутих собак і котів яким необхідне харчування та вода.
   Данило Богатир, курсант 4 курсу, разом з товаришем готували коктейлі Молотова та розвозили на блокпости територіальної оборони. Також займаються збором, переважно, теплих речей для біженців (дітей) та для бригад територіальної оборони.

   Данило Мельничук влаштувався у нову пошту де його попросили працювати у одному з відділень. Там він займається сортуванням, пропуском та відправкою волонтерських вантажів різного типу для ЗСУ та не тільки.
   Переважно це коробки з препаратами для гуманної та ветеринарної медицини, тони сухих кормів для тварин, що йдуть у різні області України.
Максим Трухан, співпрацює із різними підприємцями щодо забезпечення допомоги продуктами харчування ТРО і ЗСУ, зокрема, було доставлено близько 10 тон риби та кілька тон м'яса а також інші продукти харчування.

   Тьопла Валерія перебуває в Іспанії за програмою ЕРАЗМУС+. Окрім навчання активно підтримує Україну та українців. Разом із волонтерами висадили горщики з алое з підписами про солідарність з Україною, роздрукували футболки з символікою України, збирають речі та їжу, створюють їх запаси у місцевих церквах. Валерія допомагає на всіх українських службах у церквах, давала інтерв'ю каталонському телебаченню щодо ситуації в Україні. За її участю зібрано більше 2 тис євро які перераховано на офіційні рахунки НБУ на підтримку армії.

   Анна Березовська також за кордоном, а саме у Берліні допомагає сортувати гуманітарну допомогу й завантажувати нею фури в спеціальному центрі допомоги українцям.


   І це далеко не усі наші студенти, які у ці скрутні для України часи надають підтримку та допомогу нашій державі з усіх куточків світу, а ми пишаємося ними!


Завідувач кафедри епізоотології, мікробіології і вірусології, Володимир Мельник,
Доцент, Олександр Мартинюк

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook