«Енергетика в умовах війни» – таким вебінаром поновив свою роботу студентський освітній акселератор

8 квітня 2022 року
    Ось уже шість тижнів триває героїчне протистояння України у війні з російськими окупантами. Сили оборони України продовжують звільняти захоплені території від російських окупаційних військ.

     Українська енергосистема продовжує працювати у штатному режимі, однак працівники оперативних служб докладають максимум зусиль, щоб повернути енергопостачання підприємствам і громадянам. Внаслідок бойових дій знищено та пошкоджено низку важливих інфраструктурних об’єктів, окупантами захоплена найбільша у Європі Запорізька атомна електростанція. Такі реалії війни.
   Навчально-науковий інститут енергетики, автоматики і енергозбереження НУБіП України, від початку війни поновивши та налагодивши дистанційне навчання студентів, продовжив роботу і освітнього фахового акселератора «Енергетика і автоматика в умовах «зеленого» переходу».

    За традицією акселератор відкрив ректор Національного університету біоресурсів і природокористування України академік Станіслав Ніколаєнко. У зверненні до учасників Станіслав Миколайович наголосив на виключній ролі не тільки тих енергетиків, хто тримає фронт, забезпечуючи світлом і теплом українські оселі в умовах воєнного стану, а й тих сьогоднішніх студентів, хто завтра буде розбудовувати нову країну.

    Нам дуже важлива підтримка з боку ректорату, оскільки наш майданчик відвідують студенти інших закладів освіти, фахівці та експерти галузі.
   Обравши тему акселератора «Енергетика в умовах війни: нові виклики та завдання», стало зрозуміло, що спікером цього вебінару може бути тільки фахівець, який глибинно розуміє функціонування енергосистеми зсередини, має великий досвід роботи з національними енергетичними компаніями та міжнародними партнерами.
    З такою пропозицією ми звернулись до Ольги Буславець і вона луб’язно погодилась поділитись важливою інформацією, поспілкуватися зі студентами та викладачами. У недавньому минулому Ольга Анатоліївна – в.о. міністра енергетики України, професійний електроенергетик, кандидат технічних наук, нині продовжує свої наукові дослідження і завжди відгукується для фахової співпраці з університетською громадою.
   Модератор заходу – директор навчально-наукового інституту енергетики, автоматики і енергозбереження Віктор Каплун, запрошуючи доповідачку до слова, звернувся до аудиторії з понад 175 учасників про організацію дискусійного майданчика після завершення виступу. Наперед треба сказати, що обговорення було жвавим, цікавим і професійним.

     Спікерка поінформувала аудиторію про основні показники та особливості роботи паливно-енергетичного комплексу України з початку введення воєнного стану, поточний стан енергетичної системи України, хід аварійно-відновлюваних робіт з ліквідації пошкоджень у регіонах, де ведуться активні бойові дії. Станом на початок квітня в Україні залишаються знеструмленими понад 1170 населених пунктів, загалом понад 860 тис споживачів.
    Об'єднана енергетична система функціонує стабільно. Всі українські електростанції: теплові, атомні, гідро та відновлювані джерела працюють за графіком та штатними командами диспетчерів НЕК "Укренерго". В країні сьогодні є профіцит електроенергії.

    Символічно, що саме в перший день війни 24 лютого українська енергосистема була від’єнана від енергомереж агресора, перейшла у ізольований режим, а згодом почала паралельну роботу в синхронному режимі з енергосистемою континентальної Європи (ENTSO-E). ENTSO-E – європейська мережа операторів системи передачі електроенергії, що об'єднує 43 операторів у 36 країнах Європи.
    На початку квітня, вперше після синхронізації з ENTSO-E, Україна знову експортує електроенергію в ЄС, а саме до Польщі. Як показав досвід, енергосистема України має чималий запас міцності і вже ніколи не повернеться до синхронної роботи з російським агресором. Не потрібно більше покладатися на технічні перетоки з боку окупанта. Відновлення експортних операцій допоможе нашим європейським партнерам долати залежність від російських енергоресурсів, а Україні - отримати додаткові кошти для відновлення та розвитку енергетичної інфраструктури, знищеної війною.

    Серед загроз та проблем в роботі ОЕС України в умовах війни Ольга Анатоліївна виділила безпекову складову роботи ОЕС України з огляду на захоплення окупантами атомних електростанцій, гідротехнічних об’єктів та підстанцій, об’єктів розсередженої генерації з урахуванням ведення бойових дій.

    Приємно, що учасниками акселератора стали 7 фахових коледжів (Немішаївський, Бережанський, Глухівський, Ніжинський, Прилуцький, Мигорощанський, Володимир-Волинський) та декілька університетів (навчально-науковий інститут енергозбереження та енергоменеджменту НТУ «КПІ», Варшавський університет наук про життя, Вінницький національний технічний університет, Сумський аграрний університет).
     Висловлюємо вдячність за участь у цікавій дискусії професору Петру Лежнюку (Вінницький національний технічний університет), доктору Joanna Aleksiejuk-Gawron (Варшавський університет наук про життя), Оксані Колосовій (Міненерго України) професорам Віталію Лисенку, Володимиру Козирському, Миколі Гребченку, Андрію Нікіфорову (навчально-науковий інститут енергетики, автоматики і енергозбереження НУБіП України), студенту Івану Литвиненку (навчально-науковий інститут енергозбереження та енергоменеджменту НТУ «КПІ») та ін.

    Організаційне забезпечення акселератора на високому рівні забезпечили заступники директора ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження Семен Волошин та Лілія Мартинюк, координатор з цифровізації інституту Алла Дудник і студентська організація інституту. Висловлюємо їм слова подяки за якісну роботу.
    У обговоренні питань були висвітлені нові бачення щодо формування перспективного плану відновлення та розвитку енергетичної галузі у післявоєнний період. Для цього важливо визначитись з експортним потенціалом та технічними можливостями співпраці ОЕС України з енергосистемою континентальної Європи, перспективами розвитку нових генеруючих потужностей в Україні, умовами розвитку мережевої інфраструктури у повоєнний період з урахуванням планів економічного відновлення та розвитку регіонів країни.

   За пропозиції Ольги Буславець учасники акселератора ухвалили рішення про необхідність формування експертного майданчика для аналізу та напрацювання нормативних документів щодо розроблення шляхів трансформації електроенергетичної системи до потреб економіки країни у повоєнний період. Прогнозне оцінювання стану української енергосистеми з урахуванням окупації територій, переміщення підприємств в інші регіони, руйнування інфраструктури і ін. повинно здійснюватися з використанням адаптивної нормативної бази та сучасних проєктних рішень.

    Щиросердно дякуємо Ользі Буславець за цікаву фахову зустріч у рамках акселератора і сподіваємось на майбутню співпрацю!

    Готуємо анонс про наступний вебінар на майданчику нашого акселератора.
    Шановні енергетики і автоматники, слідкуйте за оголошенням на нашій офіційній WEB-сторінці та соціальних мережах.

    Всім миру і добра!

Віктор Каплун,
директор ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook