Про пророчі ідеї членів Кирило-Мефодіївського товариства між черговими сиренами про оголошення та відбій повітряної тривоги

10 квітня 2022 року

 

07 квітня 2022 року між черговими сиренами про оголошення та відбій повітряної тривоги студенти 3 курсу заочної форми навчання чемно сидять перед моніторами своїх ноутбуків, планшетів і телефонів. В такий нелегкий для Української держави час студенти-заочники відвідують лекційні і практичні заняття онлайн.

 

Так, на одному з чергових занять з історії політичної  і правової думки України піднялася жвава дискусія. Темою лекції були "Політичні і правові погляди членів Кирило-Мефодіївського товариства". Дана тема виявилася не лише цікавою а і дуже актуальною в такий нелегкий для України час.

Студенти зауважили, що слушно ще в далекому 1847 році члени Кирило-Мефодіївського товариства розрізняли український і російський народ. Також члени товариства зазначали, що  історичне покликання України полягає в тому, щоб підняти інших слов'ян на боротьбу за національне відродження. Хіба не цим Україна займається зараз? Українці зі зброєю в руках сьогодні відстоюють своє право на існування а також головні ідеали свободи всього сучасного цивілізованого світу. Що стосується  членів Кирило-Мефодієвського товариства, то, зокрема, М. Костомаров зазначав, що укрaїнцi переймaють вiд iнших iстoричних нaрoдiв мiсiю викoнaння великoгo зaдуму Бoжoгo – oргaнiзувaти життя людськoгo суспiльствa нa принципaх iстиннoї рiвнoстi тa свoбoди, в oснoвi яких лежaть християнськi чеснoти.

Ці чесноти для нашого народу були актуальними  в далекому 1847 році, такими вони залишаються і нині.

 

У своїй праці "Дві руські народності" М. Костомаров доводить різницю і прірву яка існує між українцями і росіянами. Він писав, нaрoди живуть в oднiй держaвi, aле вiдмiннi мiж сoбoю, бo сфoрмувaлися у рiзнi перioди: укрaїнський нaрoд у IХ ст., рoсiйський - у ХII ст. Укрaїнцям хaрaктерний прioритет, першiсть oсoбистoстi нaд кoлективoм. В рoсiйськoгo ж нaрoду дуже рoзвинуте рoзумiння неoбхiднoстi суспiльнoї єднoстi i гoтoвнoстi жертвувaти iнтересaми iндивiдa зaдля спiльнoї спрaви.

 

Костомаров підкреслював, що росіяни як народ виникли внаслідок змішання невеликої частинки слов'ян колоністів  з місцевим угро-фінським  населенням та домішками  багатьох інших народностей.  Великий вплив на формування російської держави мала також Золота орда. Московські князі, а згодом царі послідовно втілювали в життя протягом багатьох століть золотоординські ідеї всесвітнього панування. 

Погляди Костомарова підтримували інші члени товариства. Члени товариства майбутнє України бачили в союзній слов'янській державі на зразок сучасного європейського союзу. Слід наголосити на тому, що в цьому союзі не передбачалося місця для Росії, оскільки остання проводить агресивну політику, яка ніколи не була характерною рисою миролюбних працьовитих слов'янських народів.

Отже, ще в 1847 році члени товариства доводили зовсім не слов'янське минуле російського народу.

 

Про те що росіяни не являються слов'янами можна побачити і в дослідженнях проведених сучасними науковцями. Так д.і.н. Ярослав Дашкевич доводить різницю і прірву яка існує між українцями та росіянами. Вчений переконаний, що великоросійська політика направлена на знищення українського народу і присвоєння української історії росіянами лише з однією метою- довести величне минуле російського народу.

Подібні факти містяться і в історичних розвідках інших сучасних вчених. Так у відео "Хто і навіщо придумав "руських"" можна прослідкувати зовсім не слов'янське минуле нашого північного сусіда.

Студенти 3 курсу юридичного факультету заочної форми навчання НУБіП України взяли активну участь у обговорені даних факсів, що мали місце в Історії.  Вони підкреслили  той факт, що вороже ставлення північного сусіда має давню вікове прагнення споконвічного панування. Члени Кирило-Мефодіївського товариства ще в середині ХІХ довили, що росіяни не являються слов'янами, а їхня великодержавницька політика містить в собі Золотоординське коріння.

Росія, як би вона не називалася, завжди була країною-агресором. Якщо вона перестане загарбувати нові території, то як держава Росія не зможе проіснувати і навіть кілька років. Вона розпадеться на дрібні клаптикові держави.  Панівна верхівка це усвідомлює і тому росіяни розв'язали широкомасштабну війну в Україні.  Поразка Росії у війні з Україною буде означати крах Російської Федерації.  

 

Людмила Протосавіцька,

доцентка кафедри теорії та історії держави і права

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook