Агробіологічний факультет успішно завершив посів ранніх ярих зернових культур на дослідних полях

14 квітня 2022 року
     Широкомасштабне вторгнення Росії на територію України ставить під загрозу продовольчу безпеку в країні та світі. Цілеспрямоване та систематичне руйнування російськими військами інфраструктурних об’єктів, мінування сільськогосподарських угідь, знищення запасів пального та техніки ускладнює, а в багатьох областях України унеможливлює, функціонування аграрних підприємств.

     Весняно-польові роботи цієї весни безумовно найскладніші за всю історію незалежної України. Але не дивлячись на всі ці негаразди, більшість агропідприємств проводять польові роботи, адже війна війною, а сіяти все одно треба. Щоправда, воєнний стан таки вносить певні корективи у цьогорічну посівну.


     В умовах воєнного часу господарство  ВП НУБіП України «Агрономічна дослідна станція» забезпечує свій гідний внесок у продовольчу безпеку країни.

 

     Весняно-польові роботи проводяться максимально якісно та вчасно. Погода також сприяє проводити ранньовесняне підживлення на площах озимих культур. В господарстві та на дослідних полях кафедр вже здійснено повторне підживлення озимини.

 

    Декан факультету Оксана Тонха з головним агрономом господарства Олександром Олефіренком, директором господарства Юрієм Росомахою обстежили поля. Станом на 12 квітня сівбу ранніх ярих зернових та зернобобових культур на дослідних полях успішно завершено. В посівній кампанії активну участь приймали викладачі, аспіранти та студенти кафедр рослинництва; землеробства та гербології; кормовиробництва, метеорології та меліорації; агрохімії та якості продукції рослинництва; селекції та генетики сільськогосподарських рослин. Науковці та аспіранти кафедр вчасно заклали досліди для подальшої роботи. 

     Важливим є закладання і проведення наукових досліджень, які виконуються за кошти Державного бюджету, дослідження аспірантів та студентів. Активно продовжується наукова робота у рамках виконання НДР 110/4-пр – 2020 «Комплексна оцінка ґрунтових ресурсів Лісостепу України, прогноз їх розвитку та управління родючістю на основі неруйнівних та геофізичних методів» (науковий керівник доктор сільськогосподарських наук Тонха О. Л.); НДР 110/3-пр-2021 «Теоретичне обґрунтування та розроблення заходів управління родючістю ґрунту за зберігаючого землеробства» (науковий керівник доктор сільськогосподарських наук Танчик С.П.) НДР 110/8-пр-2021 «Альтернативні джерела рослинницької сировини для виробництва мастил та палив» (науковий керівник доктор с.-г. наук Каленська С.М.).

     Дивлячись на патріотизм, завзятість та самовідданість вітчизняних аграріїв, які найкращим чином проявляють себе на всіх фронтах оборони нашої країни від російської агресії, науковці агробіологічного факультету та виробничники ВП НУБіП України «Агрономічна дослідна станція» впевнені, що й на аграрному фронті у нас також буде Перемога. Попереду ще друга важлива фаза –сівба пізніх ярих, технічних і круп’яних культур.

 

Тетяна Антал,
доцент кафедри рослинництва
Дмитро Літвінов,
директор НДІ рослинництва та грунтознавства

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook