УВІКОВІЧЕННЯ УКРАЇНСЬКИХ МАТЕМАТИКІВ В НУМІЗМАТИЧНИХ КОЛЕКЦІЯХ

4 квітня 2022 року
кафедра вищої та прикладної математики

            За час існування Монетного двору Національного банку України випущено майже три сотні ювілейних і пам’ятних монет, об’єднаних у 23 тематичні серії,  серед яких однією з найбільш визначних  є серія «Видатні особистості України». Серед видатних особистостей є і представники математики - науки, яка за висловом Карла Гаусса, є царицею наук.

Перша така монета номіналом 2 гривні була випущена у 2001 році, до 200 - річчя з дня народження видатного українського вченого - математика, академіка п’яти академій (Паризької, С.- Петербурзької, Римської, Туринської та Американської) МИХАЙЛА ВАСИЛЬОВИЧА ОСТРОГРАДСЬКОГО (1801 - 1862), який народився у с. Пашенівка на Полтавщині. Основні його наукові праці присвячені математичному аналізу, теоретичній механіці, математичній фізиці.

                                 

 

Ювілейна монета «Георгій Вороний» номіналом 2 грн випущена Національним банком України в 2008 році. Присвячена 140 - річчю з дня народження одного з найвідоміших математиків світу ГЕОРГІЯ ФЕОДОСІЙОВИЧА ВОРОНОГО (1868 - 1908) - одного із творців геометрії чисел, засновника кількох нових напрямів у аналітичній теорії чисел і геометрії.

Праці Георгія Вороного набули особливо великого значення в останні двадцять років. Це повязано з розвитком компютерної графіки, молекулярної біології, радіаційної фізики, космології, створенням штучного інтелекту.

         

 

«Микола Боголюбов» - ювілейна монета номіналом 2 грн, випущена Національним банком України в 2009 році. Присвячена 100 - річчю від дня народження МИКОЛИ БОГОЛЮБОВА (1909 - 1992) - одного із засновників сучасної фундаментальної науки, основоположника шкіл нелінійної механіки та статистичної фізики. Надзвичайний науковий талант Миколи Миколайовича дав змогу здійснити важливі для всієї світової науки відкриття в різних галузях. Його ім’я присвоєно Інституту теоретичної фізики Національної академії наук України.

                           

«Михайло Кравчук» - ювілейна монета номіналом 2 гривні, випущена Національним банком України в 2012 році. Присвячена математику, педагогу і громадському діячу МИХАЙЛУ ПИЛИПОВИЧУ КРАВЧУКУ (1892 - 1942)  - академіку Академії наук України, автору фундаментальних праць з алгебри, математичного аналізу, теорії лінійних перетворень, теорій функцій тощо. Завдяки широкому колу наукових інтересів і результатам досліджень Михайло Кравчук став відомим не лише в Україні, а й поза її межами.

                           

«Олексій Погорєлов» - ювілейна монета номіналом 2 гривні, випущена Національним банком України в 2019 році, до 100 - річчя з дня народження видатного математика, педагога, інженера - конструктора, академіка Національної академії наук України - ОЛЕКСІЯ ВАСИЛЬОВИЧА ПОГОРЄЛОВА (1919 - 2002), який зробив вагомий внесок у розвиток математичної науки. Дослідження вченого дали змогу завершити розробку теорії повних нерегулярних опуклих поверхонь та заклали основу нелінійної геометричної теорії оболонок - найпоширеніших елементів сучасних конструкцій. Олексій Погорєлов - автор десятків монографій і підручників (зокрема оригінального шкільного підручника з геометрії та університетських підручників з аналітичної та диференціальної геометрії), більшість з яких перекладено англійською мовою.

                               

                                                                                                                                 Світлана Савчук

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook