До роковин Чорнобильської трагедії

26 квітня 2022, 10:52

 26 квітня 1986 року вогонь Чорнобиля опалив землю і душі мільйонів українців. Аварія на ЧАЕС стала найбільшою техногенною катастрофою за всю історію ядерної енергетики і змінила екологію не тільки в Європі, а й в усьому світі. 

     Внаслідок вибуху на Чорнобильській АЕС забруднено радіонуклідами понад 145 тисяч квадратних кілометрів території, з них 52 тисячі квадратних кілометрів – сільськогосподарські землі. В Україні статус постраждалих мають більше 2,2 мільйонів осіб, з яких 255 тисяч – учасники ліквідації наслідків аварії. 
 
    26 квітня – є днем пам’яті про найбільшу техногенну катастрофу та вшанування героїзму пожежників, експлуатаційного персоналу ЧАЕС, військовослужбовців, будівельників, учених, медиків, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Подвиг цих людей назавжди записано до літопису людської мужності, він навічно залишиться у пам’яті українського народу. Немислимо, але загроза ядерної катастрофи знову прийшла на українську землю – внаслідок військової агресії росії. Більше місяця Чорнобильська АЕС була в окупації, на непідконтрольній території перебуває найбільша в Європі АЕС – Запорізька. Над іншими атомними електростанціями пролітають ворожі ракети. Ми є сучасними свідками ядерного тероризму від самої країни-розробника ядерних реакторів Чорнобильскої АЕС.
 
     Аналіз наслідків Чорнобильської катастрофи говорить про те, що застосування досягнень науки і техніки є дуже тонкою, відповідальною і складною справою. І тут нічим нехтувати не можна. Тому великої поваги в Україні, в світі заслуговує діяльність наших вчених-радіобіологів – Валерія Кашпарова, Ігоря Гудкова та багатьох інших, які зробили все можливе для подолання наслідків аварії.
 
     Чорнобильська трагедія стала ще й символом безмежної мужності сотень тисяч наших земляків. Самопожертва ліквідаторів аварії – це символ жертовності в ім’я Батьківщини, в ім’я мільйонів людей та прийдешніх поколінь. У цей день вшануймо ліквідаторів, за їх сміливість та відвагу! Найщиріші слова вдячності та доземний уклін за високу громадянську позицію і схиляємо голови перед світлою пам’яттю тих, чиї життя обірвав смертоносний атом.
 
 
 
За матеріалами
офіційної веб сторінки університету
Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook