Селекція і насінництво сьогодні та завтра. Освіта, наука і виробництво

3 травня 2022 року
     Національний університет біоресурсів і природокористування України один із небагатьох університетів України, а то і світі, що випускає перспективних селекціонерів. А селекція це не лише напрям агрономії - це призвання студентів дипломників кафедри генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського.
   Не дивлячисть на складні умови в Україні за ініціативи професора кафедри Віталія Жемойди була організованна зустріч між дипломниками, членами гуртка "Селекціонер-генетик", викладачами та випускниками кафедри, що працюють за спеціальністю, які мали змогу виступити та поділитися власними враженнями. Такі зустрічі є не лише корисними для розвитку молодих спеціалістів,  це яскравий приклад поєднання поколінь. Випускники кафедри генетики, селекції і насінництва є гордістю нашого агробіологічного факультету
   На зустріч були запрошені випускники кафедри, колишні аспіранти, кандидати с.-г. наук, які наразі працюють на керівних посадах в компанії KWS, Ігор Давидюк та Сергій Красновський.
   Ігор Давидюк, начальник відділу розвитку продуктів та агросервісу ТОВ "КВС-УКРАЇНА", розповів про проблеми гетерозисного ефекту в зернових культур. Дана тема викликала бурні дискусії серед викладачів та студентів.
   З Сергієм Красновським, начальником відділу розвитку продуктів та агросервісу ТОВ "КВС-УКРАЇНА" обговорили проблеми насінництва, експорту та імпорту насіннєвого матеріалу в Україні. Розпочав Сергій дискусію з основних тенденцій на ринку кукурудзи. Він звернув увагу, що за аналізом останніх трьох років Україна є лідером серед країн Європи за насіннєвими посівними площами кукурудзи. Також особливу увагу звернув доробці насіння зі свого досвіду в м. Кам'янець-Подільський.
   Сергій розповів і про світове співробітництво України зокрема з ОЕСР. Так в лютому 2011 року був прийнятий закон "Про приєднання України до Схем ОЕСР для сортової сертифікації насіння зернових, призначеного для міжнародної торгівлі" і "Схем ОЕСР для сортової сертифікації кукурудзи і сорго призначенного для міжнародної торгівлі".
   Віталій Жемойда зауважив, що доповідачі, наша гордість і яскравий приклад для наслідування, велику увагу звернули на технологію збирання та післязбиральної доробки насіння. На лекційних заняттях за браком часу ці теми, зазвичай, подаються в дуже стиснутому форматі попри те, що мають не менш важливе значення, ніж безпосередньо вирощування насіннєвого матеріалу. 
   Зустрічі на кафедрі селекції зазвичай проходять настільки цікаво, що всі часто втрачають лік часу і виходять за межі регламенту. Але всі слухачі не могли впустити можливість поставити хвилюючі їх питання своїм колегам, що вже досягли значного успіху в своїй діяльності.
   Студенти-гуртківці Мирослава Петренко, Єлизавета Терещенко, Світлана Омельчук, Іванна Шліхта та Юлія Муравська цікавилися як використовуються біотехнологічні методи селекції і насіннитцтва, про які студенти так багато чули на заняттях, в компанії KWS. В дискусії щодо цього питання згадали і про методи гаплоїдію та поліплоїдію. 
   Такий формат занять студентам дуже сподобався, адже в сучасних умовах вони не мають можливості відвідувати очно практичні заняття, а так за словами одного зі слухачів вони найбільше наближаються до "реальних виробничих умов".
   Магістри - Ярослав Манзюк, Вікторія Кравчук та Олівер Аду Боаче - задавали питання і про творчий шлях викускників кафедри, про складнощі, що виникали на їх шляху, а також цікавилися питанням можливості проходження на базі KWS практики або стажування для студентів кафедри за спеціальністю.
   Викладачами кафедри за час воєнного стану в Україні вже було організовано чотири зустрічі з випускиками селекціонерами, які працюють в провідних насіннєвих та селекційних станціях країни. Раніше в період очного навчання організовувалися виїзні заняття на селекційні станції та насіннєві господарства, проте в сучасних умовах навіть такі online зустрічі демонструють результативність нашої роботи.
   Всі студенти та аспіранти мають можливість пройти величезну школу селекціонерів та стати справжніми спеціалістами, яким під силу змінити світ на краще. Справжніх селекціонерів в світі дуже мало, але їх єдність в роботі допомагає досягти великих звершень. Така зустріч вкотре продемонструвала величезний потенціал і все це напердодні конференції, присвяченій 110-річчю з дня народження видатного вченого, селекціонера, Заслуженого працівника вищої школи, доктора сільськогосподарських наук, професора Михайла Олексійовича Зеленського. 
   V Міжнародна науково-практична конференція «Селекція – надбання, сучасність і майбутнє (освіта, наука, виробництво)» відбудеться 23-25 травня 2022 року в НУБіП України. Детальна інформація знаходиться за посиланням: nubip.edu.ua/node/104990
 
I:\Фото М.О. Зеленського.tif
   Завершилася зустріч словами Віталія Жемойди: "Ми не прощаємося. Селекціонери це одна сім'я. Сьогодні у всіх вас з'явилися нові цінні зв'язки. Підтримуйте ці зв'язки!". Нас не багато, але разом ми сила.
   Запрошуємо всіх бажаючих, селекціонерів та науковців до участі в V-й Міжнародній науково-практичній конференції «Селекція – надбання, сучасність і майбутнє (освіта, наука, виробництво)», де ви зможете познайомитися та поспілкуватися з провідними науковцями світу, зокрема і з академіком Володимиром Васильовичем Моргуном - Героєм України, науковцем у галузі генетики та селекції рослин, директором Інституту фізіології рослин і генетики Національної академії наук (НАН) України - іншими науковцями України та світу школи М.О. Зеленського.
Все буде Україна!
Ірина Шпакович,
асистент кафедри генетики, селекції і
насінництва ім. проф. М.О. Зеленського
 
Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook