Майбутнє Лісу починається з його відтворення

2 травня 2022 року

 21.04.2022 р. у приміщенні контори ДП «Свалявське ЛГ» під головуванням директора підприємства, випускника кандидата с.-г. наук Содолінського Руслана Вікторовича, за участі головного лісничого, інженерів лісових культур і лісового господарства, 13 лісничих підприємства, начальника лісовпорядної партії та інших працівників було проведено науково-практичний семінар на тему: "Сучасний стан, проблеми, головні завдання та шляхи удосконалення відтворення лісів в умовах антропоцену".
На семінарі виступив професор кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій, заслужений лісівник України випускник Сторожинецького лісового технікуму, що на Буковині та лісфаку УСГА Маурер Віктор Мельхіорович, дитинство його пройшло в сім’ї лісівника у лісах Закарпаття. На початку 80-тих років минулого століття, випускника лісфаку, який працював в агролісгоспі, на роботу у Закарпатську ЛДС запросив знаний науковець, проф. П.І. Молотков. За великим рахунком, доповідач виріс, вивчився і певний час працював в регіонах з переважанням насаджень бука лісового та встиг не лише полюбити та фахово пізнати бучини – окрасу Карпат, а і щиро вболіває за їх майбутнє.
У своєму виступі доповідач спочатку стисло охарактеризував головні виклики сьогодення, зумовлені антропоценом, їх вплив на сучасний стан лісів та окреслив основні проблеми і завдання, які, на його думку, нині належить вирішувати лісівникам країни і Закарпаття, зокрема.

Оптимістичною, попри сучасну, не завжди об’єктивну, критику усіх без винятку лісівників та реально існуючі проблеми у веденні лісового господарства України та краю, була оцінка доповідача щодо важливості Лісу і професії Лісівника, значення і роль яких у житті Людства, на його глибоке переконання, будуть стрімко зростати!!!
Водночас, В. Маурер наголосив, що у відновленні іміджу Лісівників, поверненні поваги до їх професії – важливе місце належатиме, у першу чергу, стану і якості відтворених і доглянутих ними лісів… Погодилися з цим твердженням і учасники семінару, згадавши відомі афоризми народної мудрості про якість насіння… «що посієш, те й пожнеш», про те «… що і як посадиш, те і будеш мати…» та ін. Як і про те, що «помилки при відтворенні лісів можна виправити тільки через десятки років…», як і про те у чиїх руках має бути майбутнє нашого українського Лісу, а разом з ним і здоров’я та добробут нашої нації.
У контексті теми семінару, доповідач схвалив сучасну активізацію робіт у лісгоспі зі зміцнення матеріальної бази, яка слугуватиме і збільшенню обсягів та покращенню якості відтворення лісів у регіоні його діяльності.

 

У виступі доповідача знайшлося місце і для короткого узагальнення сучасного стану відтворення лісів в Україні загалом і, зокрема, бучин і ялинників Закарпаття.
Учасники семінару гуртом окреслили триєдине завдання лісівників України у царині відтворення лісів, до яких вони віднесли:
- розширене, осучаснене відтворення лісів, передовсім, пов’язане з виконанням масштабної програми Президента України щодо заліснення;
- ширше запровадження у практику відтворення лісів нових (екоадаптаційного і трансформаційного) підходів, які дозволять створювати лісостани необхідного цільового призначення, що сприятиме переходу галузі до сталого, збалансованого ведення лісового господарства;
- адаптування майбутніх лісів, на етапі їх створення, до глобальних змін довкілля (з метою унеможливлення деградації та масового всихання дерев і насаджень лісотвірних видів).
Семінар мав форму діалогу. Під час обміну думок та обговорення розглянутих питань учасники семінару прийняли рішення провести виїзний науково-практичний семінар на базі одного з лісництв з метою розглянути на прикладі конкретних обєктів найбільш важливі аспекти, щодо удосконалення відтворення бучин і ширшого запровадження, особливо актуального нині, з урахуванням вимог сьогодення, екоадаптаційного підходу для їх лісовідновлення в регіоні діяльності підприємства.
Підготовка до виїзного семінару розпочалася…

Ганна Лобченко
доцент кафедри відтворення лісів
та лісових меліорацій

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook