8 травня-День пам'яті та примирення

8 травня 2022 року

  Кожного року 8 травня в Україні відзначають День пам’яті та примирення. Цей день присвячений пам’яті жертв Другої світової війни. Пам’ятний день встановлений з метою гідного вшанування подвигу українського народу та його внеску у перемогу Антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні.


  7 травня 1945 року у французькому місті Реймсі був підписаний Акт воєнної капітуляції Німеччини, який набув чинності 8 травня о 23:01. Проте на вимогу Кремля 9 травня 1945 року о 00:43 за московським часом у передмісті німецької столиці Карлсхорсті був підписаний ще один "Акт про беззастережну капітуляцію Німеччини". За своєю суттю другий "Акт" підтвердив документ, підписаний днем раніше у Реймсі, і підтвердив час припинення вогню – 8 травня о 23:01 за середньоєвропейським часом (9 травня о 1:01 за московським).
  У 2004 році рішенням 59-ї сесії Генеральної асамблеї ООН 8 та 9 травня було проголошено Днями пам’яті та примирення. Резолюція ООН пропонує державам-членам ООН, неурядовим організаціям і приватним особам в один або обидва ці дні вшановувати пам’ять усіх жертв Другої світової війни.

  Восьмий рік поспіль на державному рівні ми послідовно впроваджуємо європейський підхід до пам’яті про Другу світову війну. Для нас пам’ятні дні символізують не тріумф переможців над переможеними, а є нагадуванням про страшну катастрофу, яка стала можливою в результаті приходу до влади і змови двох тоталітарних режимів — нацизму і комунізму.

  Цього року Україна наближається до пам’ятних дат в умовах повномасштабної військової агресії Росії, яка посягає на нашу незалежність і територіальну цілісність, на саме існування українців, намагається зруйнувати міжнародну систему безпеки і загрожує миру у всій Європі.

  Для українців протистояння російській агресії - це боротьба за свободу, цивілізованість, демократію та європейські цінності проти імперських амбіцій агресивного сусіда, який задля досягнення цілі не гребує ані воєнними злочинами, ані злочинами проти людства. У 1939-1945 роках ворогом були нацисти, а сьогодні це рашисти - російська версія імперського націоналізму та фашизму. Тому традиційне гасло цих пам'ятних днів "Пам'ятаємо - перемагаємо!" цього року на державному рівні дещо видозмінено і звучить так: "Перемогли нацистів - переможемо і рашистів!

  Символом Дня пам’яті є червоний мак, який уособлює кривавий слід від кулі та вважається міжнародним символом пам’яті жертв усіх військових і цивільних збройних конфліктів.

 

Слава Україні! Вічна слава Героям, які ціною власного життя боронили і боронять нашу країну!


Мирного неба нам усім!

 

 

Олена Лаута,

доцент кафедри філософії та міжнародної комунікації

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook