Мистецтво – це спасіння душі в умовах війни

9 травня 2022 року

«Мистецтву не страшний ні час, ані тортури».
Ліна Костенко
«Мистецтво – вираження найглибших думок найпростішим способом».
Альберт Ейнштейн

   Реалії нашого з вами життя такі, що не знайдеться такої людини, яка б не висловлювала свої переживання. Сумніви, невпевненість у майбутньому, страх за рідних чи біль від втрати коханих – все це хвилею накриває людину, отруюючи її чисту душу, вводячи її у постійний стан напруження. І немає гарантій, що такий стресовий стан зникне після того, як підстав для нього вже і не буде. Тоді навіть на мирне небо такі люди будуть дивитися з обережністю і з підсвідомим побоюванням.
   Сьогодні всі прагнуть не тільки до відчуття фізичної, матеріальної безпеки. Збереження спокою і гармонії у власній душі не менш важлива. Я вважаю, що коли ми говоримо про цілісність людини у воєнних умовах після фізичної безпеки на другому місці повинна стояти психічна - «безпека душі», а одним із засобів її збереження є мистецтво.


   Воно має потужну силу впливу на людську свідомість. Споглядання мистецьких творів або творення власних шедеврів допомагає зняти напругу, стрес, вивільнитися від тривоги, позбутися депресії. Ці здібності можна поєднати у понятті «арт-терапія», мета якої - лікування психоемоційного стану людини мистецтвом та творчістю. Вона доступна всім і кожному. Починаючи від малювання і читання поезії і закінчуючи наспівуванням улюблених пісень чи танцями. Якщо це допомагає вам розслабитися – це вже який-не-який успіх!

 

  Справжнє мистецтво гармонізує наш внутрішній світ, допомагає відновити душевну рівновагу. Це своєрідне віддзеркалення істинної сутності людини. І зовсім не важливо - великий художник ти чи просто цінитель. На сьогодні існує безліч методів для творчого самовираження.
Мистецтво – це ваш голос! Це ваша можливість виплеснути всі ваші емоції – позитивні чи негативні – на полотно, чернетку, чи нотний зошит.
   А для тих, хто вже знайомий з цим світом – це можливість донести послання до якнайбільшої кількості людей.
Ні на мить не сумнівайтеся у своїх силах - ваш талант дуже потрібен саме зараз кожному - тим хто на передовій, тим хто в тилу, та вимушений був тимчасово виїхати за кордон для спасіння дітей!
   Давайте не ставити мистецтво на паузу. Не варто перекривати творчий потік, адже думки та ідеї виливаються у мистецтво, а ті неможливо спинити – вони безмежні і безупинні. Давайте творити її, ділитися нашими почуттями з іншими, зцілювати душі один одного у такий непростий час. Зараз це потрібно як ніколи!

Березовська Анна,

студентка 3 курсу, СР-19001б

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook