Науковий семінар аспірантів зі спеціальності 101 «Екологія»

6 травня 2022, 13:35

 Під егідою двох кафедр екології агросфери та екологічного контролю та загальної екології, радіобіології та БЖД 6 травня 2022 року пройшов науковий семінар аспірантів зі спеціальності 101 Екологія. В семінарі також прийняли участь гарант програма, професор Наталія Макаренко; завідувачі кафедр Оленап Наумовська, Алла Клепко; професори Володимир Боголюбов, Володимир Чайка, доценти Людмила Соломенко, Віта Строкаль.

З вітальними словом та позитивними словами до учасників семінару звернулася гарант програми. Зокрема Наталія Анатоліївна Макаренко подякувала усім учасникам за можливість долучитися до обговорень наукових результатів прогресивних аспірантів зі спеціальності Екологія, а аспірантам – побажала успіхів на професійні нині.

Під час семінару здобувачі третього освітнього ступеня доктора філософії зі спеціальності 101 Екологія презентували свої наукові результати дослідження, які відповідають їхньому науковому напрямі. Слід зазначити, що під час виступу аспірантка першого року навчання Вікторії Голубцова зазначила результати виконання індивідуального плану аспіранта, підкреслила основні чинники, які можуть опосередковано вплинути на зміну об’єкта дослідження, оскільки дані об’єкти знаходяться в Херсонській області. До даного обговорення долучилася керівник дисертаційної роботи, завідувач кафедри екології агросфери та екологічного контролю Олена Наумовська. Вона зазначила, що зміна об’єкта дослідження можлива за наявності прогресивних воєнних дій, тому дане питання є відкритим і буде обговорюватися.

 

Зі своїм звітом виступила аспірантка 2-го року навчання Анна Ковпак. Вона продемонструвала свої дослідження, які пов’язані із системою визначення якості поверхневих вод для різних видів користування, їхнім бактеріологічним та хімічним забрудненням. Зокрема підкреслила, що виконані всі завдання відповідно до Індивідуального плану. В обговоренні її результатів наукових досліджень прийняли участь керівник дисертаційного дослідження, доцент Віта Строкаль та гарант програми, професор Наталія Анатоліївна. Керівник дисертації зазначила, що аспіранткою виконано значний обсяг аналітичних досліджень, які дали змогу спрогнозувати вплив об’єктів господарської (ГЕС, птахофабрика тощо) та сільськогосподарської діяльності (за рахунок ерозійних процесів) на стан якості водойми, яка безпосередньо використовується, як джерело водопостачання населенню, зрошення та розведення риб.

 

Досить важливі аргументи за своїм науковим напрямом дослідження представив аспірант 2-го року навчання Денис Сагайдак. Він зауважив на суттєвих змінах показників якості повітря до воєнного часу і після, зазначив основні причини, які зумовили погіршення якості повітря та спрогнозував майбутні наслідки. До обговорення долучився керівник дисертаційного дослідження, професор Володимир Боголюбов. Він зазначив на виконанні всіх завдань аспірантом, наголосив на актуальності досліджень в теперішніх умовах.

 

Наступна досить цікава доповідь стосувалася системи методів екологічного контролю впливу ксенобіотиків на процес самовідновлення водної екосистеми, яку презентувала аспірантка 3-го року навчання Марія Павловська. Відповідно до представленої доповіді, активно до обговорення долучилася керівник дисертаційного дослідження, доцент Людмила Соломенко. Вона підкреслила актуальність дослідження, а також зазначила, що Марія Павловська виконує всі поставлені завдання завчасно, всі її результати досліджень є опублікованими у міжнародних журналах (Scopus/WoS) та фахових виданнях України.

 Не менш цікаві результати продемонстрував аспірант 3-го року навчання Серафим Лопатько. Зокрема його дослідження стосуються екологічної оцінки нових біологічно активних речовин за впливом на компоненти агрофітоценозів. Він зазначив, що завдання, які прописані в Індивідуальному плані виконуються за графіком. Також, в ході доповіді він акцентував увагу на тому, що деякі дослідні поля (ділянки) знаходяться в Чернігівській області і це створює певні незручності для отримання результатів в даний час.

 

 Досить аргументовано свої результати дисертаційного дослідження продемонструвала аспірантка 4-го року навчання Світлана Пустова (науковий керівник професор В.М. Боголюбов). Вона розпочала свій доклад із показу свого Індивідуального плану аспіранта, показала розгорнутий звіт, в якому були окреслені основні три розділи дисертаційної роботи, продемонструвала атестаційний лист та інформаційні показники виконання критерію 10.

 

Як результат семінару, слід відмітити, що здобувачі третього наукового рівня зі спеціальності 101 Екологія продовжують виконувати свої наукові дослідження, мають ряд опублікованих праць, приймають активну участь у Міжнародних та Всеукраїнських конференціях, є учасниками міжнародних стажувань та вітчизняних проектів.

Слід зазначити, що семінар пройшов досить в активній формі, в дискусіях приймали участь всі учасники семінару. Позитивні атмосфера, яка тривала весь дискусійний час, давала змогу аспірантам висловити свої переживання, емоції та розповісти про наступні кроки досліджень. Гарант програми, професор Наталія Анатоліївна Макаренко та всі керівники аспірантів побажали їм позитивного настрою, досягнення ефективних результатів у цей непростий час, творчих злетів та міцного здоров’я.

 

Наталія Макаренко, гарант програми третього наукового рівня зі спеціальності 101 Екологія, професор кафедри екології агросфери та екологічного контролю

Віта Строкаль, доцент кафедри екології агросфери та екологічного контролю

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook