День екологічної освіти

12 травня 2022 року

 Екологічна освіта – це цілеспрямовано організований, планово і систематично здійснюваний процес засвоєння екологічних знань, умінь і навичок.

World Environmental Education Day або ж  День екологічної освіти  був заснований у 1991 році. Офіційною датою проведення є 14 жовтня, але деякі екологічні організації відзначають цей день 26 січня або 12 травня. День відзначають  проведенням конференцій і семінарів, круглих столів, присвячених питанням довкілля

Всесвітній день екологічної освіти бере свій початок з 1972 року, з Декларації Конференції Організації Об’єднаних Націй з проблем навколишнього середовища. Вперше був відзначений в Стокгольмі (Швеція) в червні 1972 року. Проте з 1975 року, коли в Белграді відбувся Міжнародний семінар просвітницької діяльності з питань навколишнього середовища, і де була видана Белградська хартія екологічної освіти, проголошуючи свої глобальні цілі, кожного року 26 січня цей день відзначається на міжнародному рівні.14 жовтня 1977 року в Тбілісі (столиця Грузії) відкрилася Міжурядова конференція Організації Об'єднаних Націй з екологічної освіти, організована ЮНЕСКО та ЮНЕП, який завершився 26 жовтня заявою, що має велике значення і до цього дня.

Конференція ООН в Ріо-де-Жанейро в 1992 році, що обговорювала проблеми довкілля і розвитку освіти, в своїх документах і рішеннях також підкреслила величезне значення екологічної освіти в реалізації стратегії виживання і стійкого розвитку людства.

Роль екологічного виховання у вирішенні проблеми екологічної кризи та  розвитку суспільства дуже висока, адже лише завдяки йому можливо створити передумови для формування керівної еліти, яка зможе реалізувати потужні вітчизняні можливості на благо свого народу, європейської і світової спільнот.

Бездушне і безвідповідальне використання природних ресурсів буде коштувати людству розвитком світової катастрофи. Тому головною метою екологічної освіти є виховання такої особистості , для якої природа матиме життєво важливе значення. Знання з екології формують в молоді дбайливе ставлення до природи . Екологічні проблеми сучасності вимагають від системи освіти приділяти більше уваги формуванню екологічної свідомості, розуміння навколишнього світу і місця людини в ньому. Виховання екологічної культури молодого покоління допоможе відновити втрачену рівновагу і гармонію у стосунках «людина – природа»

Марія Книш,

студентка 1 курсу 3 групи спеціальності 101 Екологія

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook