Всесвітній день вишиванки

20 травня 2022 року

     19 травня 2022 Україна відмічала Всесвітній день вишиванки, що припадає щороку на третій четвер травня. Це міжнародне свято, основною метою якого є збереження давніх народних традиції щодо створення та носіння національного вишитого українського одягу. До нього долучились і студенти Пс-20002б спеціальності 053 Психологія гуманітарно-педагогічного факультету НУБіП.

Вишиванкою називають українську народну сорочку, прикрашену орнаментованою вишивкою. Вишиванка є не лише важливою складовою українського національного вбрання, а й потужним оберегом, символом краси та здоров’я, родової пам’яті, порядності й чесності, любові та святковості.
Традиційна вишивка сорочок відрізняється залежно від регіону України. Зокрема, для центральної та північної України характерні складні композиції із рослинних мотивів. На Київщині розповсюдженими є візерунки рослин: грона винограду, хміль, калину тощо, вишиті коралово-червоним, білим, чорним кольорами. У Черкаській області переважають рослинні та геометричні схеми, які вишиваються червоними нитками. Для Чернігівської області притаманні рослинні та абстрактні орнаменти, виконані надзвичайно дрібним хрестиком з бісером. Візитівкою Полтавщини є неповторна біла вишивка.

У західній частині України переважають геометричні орнаменти. Зокрема, на Львівщині елементи візерунка виглядають обємними; у Івано-Франківській області використовують різноманітні орнаменти та кольори ниток, тому вишиванки із цієї області є дуже яскравими.
Для південної України характерні рослинні орнаменти з квітковими мотивами. Східна Україна славиться вишивкою хрестиком і напівхрестиком, де переважають схеми рослин та геометричні фігури.
Під час зустрічі студенти розповіли про особливості орнаментів вишиванок своїх регіонів. А також зазначили роль і місце вишиванки в їхньому житті.


Оксана Олійник,
наставник групи ПС-20002б,
доцент кафедри психології

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook