Обговорення освітньої програми "Селекція і генетика сільськогосподарських культур"

29 травня 2022, 21:56


   24-25 травні 2022 року відбулася V  Міжнародна науково-практична конференція "Селекція - надбання, сучасність і майбутнє (освіта, наука, виробництво)"конференція присвячена 110-річчю з дня народження видатного вченого, селекціонера, Заслуженого працівника вищої школи, доктора сільськогосподарських наук, професора Михайла Олесійовича Зеленського. 

   В ході пленарного засідання було обговорено ряд питань пов'язаних з підготовкою спеціалістів в галузі генетики, селекції і насінництва. Серед основних виступаючих за цією темою були:

  • Станіслав Ніколаєнко, ректор Національного університету біоресурсів і природокористування України наголосив, що за прогнозом Роберта Мальтуса продовольства на планеті Земля не вистачить, щоб прогодувати населення в 4,5 млрд. Сьогодні невтомна праця селекціонерів годує 7 млрд людей. Станіслав Ніколаєнко також зазначив, що на сьогоднішній день університет є оригінатором 28 сортів та гібридів  сільськогосподарських культур, занесених до Державного реєстру сортів рослин, придатних до поширення в Україні, згадав також і про фундатора Зеленої революції Нормана Борлоуга, чим виразив глибоку повагу діяльності селекціонерів.
  • Тарас Висоцький, перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України, наголосив про складні часи і необхідність розвитку державно-приватного партнерства, зокрема зі сферою насінництва. Держава повинна сприяти такому симбіозу, адже від нього залежить розвиток країни. Він відмітив високий рівень підготовки конференції та її інформативність. Також аргументував неодноразово підняте на конференції питання необхідності залучення молодого покоління.
  • Оксана Тонха, декан агробіологічного факультету, зазначила, що селекція є фундаментом розвитку продовольчої безпеки світу. Процитувала слова Білла Гейтса, що нації процвітатимуть завдяки розквіту насінництва. Оксана Тонха  акцентувала увагу на актуальності селекції в сучасних умовах.
  • Віталій Жемойда, професор кафедри генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського, зупинився на творчому доробку Михайла Олексійовича Зеленського, а також розповів про гордість професора, - випускників школи М.О. Зеленського, які нині мають власних учнів. Кафедра генетики, селекції і насінництва береже традиції та продовжує роботу великого вченого. Зокрема, викладачі кафедри щороку шукають іскорки селекціонерів, яких не так багато у світі, на конкурсі "Юний селекціонер". На сьогодні основними напрямками наукових досліджень кафедри є: розробка питань прикладної генетики, методів селекції та насінництва і створення високопродуктивних сортів та високогетерозисних гібридів с.-г. культур. Співробітники кафедри є активними носіями наукової і консультативної допомоги виробничникам. Вони беруть активну участь у роботі Державної служби з охорони прав на сорти рослин України, Державної насіннєвої інспекції, організовують зустрічі з керівниками сільськогосподарських підприємств на місцях, надають практичну допомогу дослідним господарством НУБіПУ. Щороку на полях ВП НУБіПУ АДС проходять "Дні поля".
  • Микола Роїк, професор, віце-президент НААН України, доктор сільськогосподарських наук, директор ІБКіЦБ НААН України, вніс пропозицію провести найближчим часом круглий стіл із селекціонерами та генетиками для вирішення важливих питань, на що отримав схвальні відповіді.
  •  Володимир Вербицький, професор, доктор педагогічних наук, директор Національного еколого-натуралістичного центру, в першу чергу подякував НУБіП за потужну роботу, організовані конференції. За його словами, це подвиг в наш час шукати майбутніх селекціонерів.
  • Петро Завірюха, кандидат сільськогосподарських наук, професор,завідувач кафедри генетики, селекції та захисту рослин Львівського державного аграрного університету, наголосив, що необхідно цінувати тих, хто зробив авторитет не лише собі, а й вітчизняній науці. На конференції він звернувся до керівників ЗВО та НДІ з питанням про необзідність підготовки молодих кадрів з базовою освітою селекціонерів. Петро Завірюха наголосив на проблемі на державному рівні міжнародного обміну селекціонерами по певній культурі. Він схвильований питанням недостатньої підтримки держави для молодих спеціалістів. Запропонував внести (відродити) спеціальність 209 "Селекція і генетика".
  • Виступав і Олександр Буняк, кандидат сільськогосподарських наук, заступник директора Носівської СДС, який займається селекцією зернових культур та є одним із перших випусників спеціальності "Селекція і генетика" на кафедрі генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського. Він розповів про важливість підготовки за спеціпльністю.

   Відповідаючи на питання необхідності якісної підготовки молодих кваліфікованих кадрів селекціонерів, Олександр Макарчук, завідувач кафедри генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського, презентував усім присутнім освітньо-професійну програму "Селекція і генетика сільськогосподарських культур".

   Всі учасники конференції (студенти, викладачі, провідні вчені в галузі генетики, селекції і насінництва, виробничники, директори ЗВО та НДІ) у деталях обговорили зміст та наповнення кожної дисципліни. Звернули увагу на переваги і доцільність вивчення курсів. Виступаючі зазначили, що інформація подається цікава та цінна для обраного фаху, детальна, ґрунтуючись на передових світових досягненнях. Викладачі прагнуть передати всі свої знання у доступній і зрозумілій формі. З виробничниками обговорили можливість виїзних занять та майстер класів на базах відомих агропідприємств або за участі провідних фахівців. 
   Тож, дякуємо всім учасникам конференці, що приєдналися до обговорення магістерської освітньо-професійної програми "Селекція і генетика сільськогосподарських культур", адже підсумком пленарного засідання конфернції був висновок про необхідність підготовки молодих спеціалість в галузі генетики, селекції і насінництвак.
Ірина Шпакович, 
асистент кафедри генетики, селекції і
насінництва ім. проф. М.О. Зеленського
 
Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook