Підсумки навчання з дисципліни «Клінічна діагностика хвороб тварин»

31 травня 2022 року

Завершується навчання у весняному семестрі 2021 / 2022 навчального року ‒ важкому, обпаленому війною, стражданнями та нестерпним болем втрат. 

Проте незважаючи на ці виклики, навчання в НУБіП України було відновлено за першої ж можливості, що стало прикладом для інших навчальних закладів м.Києва. І недаремно, адже університет був повністю готовий до умов дистанційного навчання, яке практикувалось за пандемії попередніх років, пов’язаної з поширенням COVID 19. 
Не стало виключенням й викладання дисципліни «Клінічна діагностика хвороб тварин». Навчання було організовано зі студентами 3 курсу на основі атестованих ЕНК «Клінічна діагностика хвороб тварин.Ч.2», зі студентами 2 курсу скороченого терміну навчання ‒ ЕНК «Клінічна діагностика внутрішніх хвороб тварин».
Лекції проводились з використанням платформ Webex, Zoom; лабораторні заняття проводились у форматі відеоконференцій у Zoom. 
Слід зазначити, що за особистими спостереженнями, а також за відгуками студентів, швидке відновлення навчання допомогло віднайти внутрішню стабільність та впевненість у важкий період першого місяця війни. І студенти активно включилися у навчальний процес. 
Хочу окремо відмітити студентів 2 курсу 12 групи, які протягом всього семестру кожного заняття виходили в онлайн-конференції майже у повному складі. 
 
Вони брали надзвичайно активну роботу у проведенні занять, готували презентації, робили доповіді, дискутували, ділилися своїми практичними здобутками, адже деякі з них практикують у ветеринарних клініках. І загалом група підійшла до сесії повністю готовою, з гарними допусками та набутими знаннями.
 
Студенти 3 курсу 3, 5, 6 групи також активно долучалися до занять з «Клінічної діагностики хвороб тварин», хоча слід відмітити, що рівень присутності на заняттях був дещо нижчим, однак загалом складав в межах 70 %. Звичайно, тут потрібно враховувати всі складнощі воєнного часу, вимушене переміщення осіб, участь студентів у волонтерській роботі, а також в лавах територіальної оборони. 
Проте всі лекції та лабораторні роботи були вчасно проведені з достатньою кількістю студентів, з повним викладенням навчального матеріалу. Звичайно, недоліком є відсутність практичної складової дисципліни, але в умовах війни це було неможливо. 
Тому, викладачі намагалися замінити практичні компоненти переглядом професійних відео з їх детальним обговоренням та поясненням.
   
Зокрема, особливу увагу звертали на основні та додаткові методи дослідження тварин, які мають важливе значення в клінічні практиці, такі як ендоскопія, ультразвукове дослідження, електрокардіографія, ЕХО-кардіографія, рентгенографія, біопсія, лабораторні дослідження.
   
Детально обговорювали значення кожного методу, сферу застосування, показання та протипоказання, техніку виконання, можливі ускладнення. На практичних прикладах намагались опрацювати дослідження дихальної системи, системи травлення, сечової та нервової систем, а також системи крові у тварин.
   
 
Слід зазначити також активну роботу студентів, які готували надзвичайно якісні презентації, доповідали на заняттях, обговорювали актуальні питання з дослідження різних систем організму тварин, а також діагностики внутрішніх хвороб тварин. Виконували завдання лабораторних робіт у ЕНК. 
   
За підсумками роботи у цьому семестрі студенти написали курсову роботу з клінічного дослідження тварин за різних внутрішніх хвороб.
    
  Окрім того, студенти брали участь у наукових конференціях з дисципліни «Клінічна діагностика хвороб тварин», де представляли свої доповіді та напрацювання. 
 
Загалом, можна відмітити, що незважаючи на всі виклики, які перед нами поставила російська агресія, студенти впоралися із вимогами дисципліни «Клінічна діагностика хвороб тварин», опанували основні теоретичні знання, і надіємось, у швидкому майбутньому, зможуть застосувати їх на практиці.
 
 Викладач дисципліни «Клінічна діагностика хвороб тварин»,
 доцент Тетяна Немова
 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook