Пам’яті доктора біологічних наук Анатолія Андрійовича Булаха

6 червня 2022 року
Кафедра фізіології, біохімії рослин та біоенергетики

 

 

6 червня у Стокгольмі, де гостював у сина, на 83 році життя раптово помер відомий фізіолог рослин і радіобіолог, колишній завідувач кафедри фізіології та біохімії рослин нашого університету, доктор біологічних наук, професор, лауреат премії імені Л. Симиренка АН УРСР Булах Анатолій Андрійович.

Анатолій Андрійович народився 30 вересня 1939 році у місті Кременчук Полтавської області. Після повернення з евакуації мешкав з батьками у місті  Тернопіль, де з медаллю закінчив середню школу і поступив на навчання на плодоовочевий факультет Уманського сільськогосподарського інституту. Після його закінчення у 1962-1965 роки працював агрономом Тернопільської сільськогосподарської дослідної станції. У 1965 році поступив в аспірантуру Інституту фізіології рослин АН УРСР, де у 1968 році захистив кандидатську дисертацію і у 1990 році – докторську, обидві зі спеціальності фізіологія рослин. Працював на посадах молодшого, старшого наукового співробітника, завідувача лабораторії фізіології трансплантації тканин відділу біофізики та радіобіології інституту. У 1992 році на запрошення ректорату перейшов на роботу в наш університет, де до 1999 року очолював кафедру фізіології та біохімії рослин. Після перенесеної тяжкої хвороби серця вимушений був залишити роботу. У 2002-2005 роках працював у Міжнародному Соломонівському університеті.

Основні наукові праці Анатолія Андрійовича присвячені вивченню проблеми тканинної несумісності у рослин та розробленню методів її подолання за вегетативного розмноження. Запропонував імунохімічні, біохімічні, гістологічні методи тестування несумісності тканин у рослин та засоби її подолання за допомогою опромінення іонізуючою радіацією.

Анатолій Андрійович учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС 1-ї категорії. У 1986 році, одним з перших науковців, у дуже складних радіаційних умовах він вивчив і описав стан рослинності, морфологічні зміни та інші типи радіаційних уражень рослин у зоні відчуження.

Автор та співавтор близько ста наукових праць в галузі фізіології рослин і радіобіології, у тому числі енциклопедичного видання «Чорнобильська катастрофа» (1996).

В пам’яті всіх, хто співпрацював з Анатолієм Андрійовичем, хто знав його він назавжди залишився чуйною, уважною людиною високої освіченості і культури. Колишні студенти пам’ятають його яскраві, насичені власним експериментальним матеріалом лекції з фізіології рослин, його вільне володіння матеріалом, здатність захопити аудиторію. 

         Глибоко сумуємо з приводу смерті Анатолія Андрійовича і висловлюємо співчуття рідним і близьким.

 

Професор кафедри загальної екології,

радіобіології та безпеки життєдіяльності,

академік НААН України

Гудков І.М.

Доцент кафедри фізіології,

біохімії рослин та біоенергетики

Нестерова Н.Г.

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook