Всесвітній день здoрoвoгo харчування

16 жовтня 2014 року
м. Київ, НУБіП України

   Здорове, правильне харчування, є одним з найбільш значущих аспектів способу життя людини і факторів його здоров’я. Давня мудрість говорить: «Ми є те, що ми їмо». Мета Всесвітнього дня здoрoвoгo харчування - залучення уваги громадськості до проблем харчування в сучасному суспільстві. Відзначається «Всесвітній день здoрoвoгo харчування » щорічно 16 жовтня.
   За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, 80 відсотків усіх захворювань пов’язані тією чи іншою мірою з харчуванням, а 40 відсотків з них пов’язані безпосередньо з фактором харчування людини.
Оптимальне здорове харчування може сприяти не тільки поліпшенню вашого самопочуття, бадьорості, енергійності та активності, але також дозволить знизити ризики розвитку серйозних серцево-судинних захворювань, онкологічних, шлунково-кишкових та інших захворювань, значно погіршуючих якість вашого життя. Харчуйтеся правильно, не шкодуйте часу на приготування здорової свіжої їжі, відмовляйтеся від сурогатного швидкого харчування і ви істотно зміните своє життя на краще!

12 принципів здорового харчування

 

  1. Вживайте різноманітні харчові продукти, більшість із яких - продукти рослинного, а не тваринного походження.
  2. Хліб, вироби з борошна, крупи, картопля повинні вживатися кілька разів на день.
  3. Їжте кілька разів на день різноманітні овочі та фрукти, краще - свіжі та вирощені в місцевості, де Ви проживаєте (не менше 400г на день).
  4. Щоб підтримувати масу тіла в рекомендованих межах (індекс маси тіла 20-25), необхідне щоденне помірне фізичне навантаження.
  5. Контролюйте надходження жиру з їжею (не більше 30% від добової калорійності) і замінюйте тваринний жир на жир рослинних олій.
  6. Замінюйте жирне м'ясо і м'ясні продукти на боби, зернові, рибу, птицю або пісне м'ясо.
  7. Вживайте молоко з низьким вмістом жиру і молочні продукти (кефір, кисле молоко, йогурт і сир) з низьким вмістом жиру та солі.
  8. Вибирайте продукти з низьким вмістом цукру і споживайте цукор помірно, обмежуючи кількість солодощів і солодких напоїв.
  9. Їжте менше солі. Загальна кількість солі в їжі не повинна перевищувати одну чайну ложку (5 г) на день. Слід вживати йодовану сіль.
  10. Якщо Ви вживаєте спиртні напої, то загальний вміст чистого спирту в них не повинен перевищувати 20 г на день.
  11. Приготування їжі повинне забезпечити її безпеку. Приготування страв на парі, в мікрохвильовій печі, випічка або варіння допоможе зменшити кількість жиру, масла, солі і цукру, що використовується в процесі приготування
  12. Сприяйте годуванню новонароджених тільки грудьми приблизно протягом перших 6 місяців. Вводити прикорм слід поступово, не відмовляючись зовсім від грудного годування.
Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook