Критерії та мотиви вибору професії молоді-2022

21 червня 2022 року
Народження свідомої молодої особистості починається із вибору майбутньої професії! А що ж саме впливає на прийняття такого важливого рішення? На що орієнтується наш абітурієнт-2022? Сьогодні я, Бондаренко Наталія Олександрівна, кандитат педагогічни наук, викладач кафедри соціальної роботи та реабілітації гуманітарно-педагогічного факультету НУБіП України, спробую дати відповідь на це важливе питання.
 
Завдячуючи своїй професійній педагогічній діяльності, а також адміністрації спеціалізованої школи №76 з поглибленим вивченням української мови та літератури ім. О.Гончара м.Києва, і Богуславського гуманітарного фахового коледжу ім. І.С.Нечуя-Левицького за надану можливість у проведенні інтерв’ю з майбутніми абітурієнтами у вигляді опитувальника. Загальна кількість опитуваних становила 45 осіб віком від 17 до 20 років.
 
 
Отже, довгоочікувані результати.
Як показує аналіз першого питання опитувальника, 45% абітурієнтів все ж таки орієнтується на своїх близьких рідних. Але, зверніть увагу, що на вибір 3% впливає саме мама, а ще 8% орієнтується на успіхи своїх двоюрідних рідних. І 5% респондентів взагалі себе ні з ким не ототожнюють.
 
Відповідаючи на друге питання, «шукачі знань» у кількості 38 % все ж таки сконцентрували свою увагу на університеті, як основного важеля у розвитку та набуття необхідних знань і умінь у виборені «місця під сонцем». Це говорить вже про свідому сформовану соціальну позицію. Але, на жаль, є і такі (6%), які ще не усвідомлюють всієї значущості у прийняті рішення для подальшого свого життя. Не дарма, відомий філософ Конфуцій сказав: «Оберіть собі роботу до душі, і вам не доведеться працювати жодного дня у своєму житті».
Нажаль, складна ситуація в країні накладає свій відбиток на всі сфери життєдіяльності суспільства. Саме 52% вказує на такі труднощі у виборі професії і підштовхує до запитання «Чи варто?». Нажаль.
Аналізуючи критерії та мотиви для вибору професії, було з’ясовано, що три критерії розділили першочерговість майже в однаковому співвідношенні: позиція рідних-26%, суспільне визнання – 25%, здібності – 27%.
 
Можливо це збіг обставин, накладання відбитку часу, але все ж таки 65 % абітурієнтів хочуть пов’язати своє майбутнє з професіями типу «людина-людина». Мають бажання навчати, виховувати, інформувати, допомагати людям тощо.
Як бачимо, вибір сьогоднішнього абітурієнта формується в більшій мірі близьким оточенням, суспільним визнанням та становищем в країні. Але все ж таки тип професії «людина-людина» сьогодні в пріоритеті!
І на останок, своє невеличке дослідження хочу завершити висловом Данте «Іди своєю дорогою, і нехай люди говорять, що завгодно».
 
Старший викладач кафедри соціальної роботи та реабілітації
 
Наталія БОНДАРЕНКО
 
 
 
 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook