Голова ради роботодавців факультету тваринництва та водних біоресурсів Василь Цвик: форум «SEВ-2022» ‒ це клондайк перспектив для бізнесу!

7 липня 2022 року
     Незважаючи на напружену ситуацію в країні, колектив університету ні на мить не зупиняється у своєму розвитку і пошуку нових форм співпраці з бізнесом. Підтвердженням цьому є те, що у рамках реалізації програми «Голосіївська ініціатива – 2025» в НУБіП України 20 липня 2022 року пройде форум щодо співпраці освіти, науки і бізнесу «SEВ-2022». Сьогодні нашим співрозмовником буде голова ради роботодавців факультету тваринництва та водних біоресурсів, засновник фермерського господарства «Тетяна 2011» (ТМ “Zinka”), голова Згурівської селищної ради Київської області Василь Цвик, який представить своє бачення перспектив поєднання університетської науки, професійної підготовки кадрів та підприємництва.
  • Василю Вікторовичу, звідки Ви дізнались про цей форум?

    — Вітаю усіх. Про проведення форуму я дізнався безпосередньо від проректора з наукової роботи та інноваційної діяльності НУБіП України Вадима Кондратюка, який донедавна очолював також цей факультет. До речі, я періодично переглядаю офіційний сайт університету. Скажу так, що відкритість і прозорість університету імпонує. З такими людьми мені, як підприємцю, керівнику, хочеться мати справу. Це вселяє довіру, що надважливо сьогодні – мати надійного партнера. А ще, зізнаюсь, приємно було отримати запрошення на цей масштабний захід.

  • Чого очікуєте від проведення форуму?

     — Насамперед хочу відзначити, що форум SEB-2022 є відкритим майданчиком для підприємців, роботодавців, навіть не побоюся цього слова, патріотів. Адже працювати в умовах воєнного стану, створювати робочі місця, платити заробітну плату і податки – це також великий внесок в перемогу над ворогом.

    Перше, що хотілося б побачити на форумі, – презентацію наукового потенціалу університетської науки. На мою думку, вона в Україні недооцінена. Це клондайк перспектив для бізнесу. Цікавими будуть не тільки пропозиції вчених, які можна запроваджувати у виробництво вже зараз, інновації, яких потребує бізнес, а й загальний погляд на відновлення країни, її вектор розвитку, таку очікувану інтеграцію до Європейського Союзу, а, можливо, і вирішення глобальних проблем, таких як голод, кліматичні зміни тощо. Чому це важливо, бо український бізнес має знайти своє місце в загальносвітових масштабах. А відтак ми матимемо шанс на успіх. Відповідно бізнес може стати крупним інвестором в українську університетську науку.
     Друге, що вже давно турбує як бізнес, так і державу, да й самі заклади освіти, це якість підготовки випускників. Особливо практична складова їхнього навчання, оволодівання сучасними технологіями і нехай це прозвучить банально, але вміння щось робити руками, застосовувати знання на практиці і бути відповідальними. Підприємці й тут можуть допомогти. Потрібно тільки знайти форми такої взаємовигідної співпраці, а на форумі поділитися наявним досвідом.
     Третє, бізнес є осередком запровадження інновацій, новітніх технологій, тому важливо всім йти в одну ногу. Ми також маємо презентувати перспективні, на наш погляд галузі й напрями, фахівці для яких знадобляться завтра. А це тягне за собою гармонізацію навчальних програм, зміст курсів тощо. Щоб вже незабаром HR-менеджер компанії не читав сотні резюме претендентів без досвіду, а в тісній співпраці з тим чи іншим деканатом мав чергу підготовлених фахівців на закриття певної вакансії.
     І зазначу ще одне. Оскільки SEB-2022 відкритий для бізнесу, то для підприємців є чудова нагода знайти собі надійного партнера в особі закладу вищої освіти.
    Резюмуючи зазначу, що пошук нових форм, обговорення та активізація існуючих напрямів співпраці, визначення нових, ефективних механізмів взаємовигідного симбіозу між наукою і бізнесом для покращення якості підготовки фахівців мають стати основними темами дискусій на SEB-2022. На мою думку, це дійсно має бути круто! Зібрати бізнес-представників усіх напрямків виробництва у провідному дослідницькому університеті агробіологічного профілю, обговорити усі вище зазначені питання – це дійсно чудова ініціатива, в основі якої лежить глибинний погляд у майбутнє нашої країни.

  • Ви сказали про поглиблення партнерства та активізацію вже існуючої співпраці. В чому вона має полягати?

     — Наведу власний приклад. З факультетом тваринництва та водних біоресурсів у нашого господарства налагодженні багаторічні тісні наукові стосунки. Це і проведення навчальних і виробничих практик студентів, наукова допомога у проведенні виробничих процесів на підприємстві, інноваційні розробки у галузі біотехнології відтворення тварин та переробки продукції тваринництва, співпраця з асоціацією вівчарів і козівників України, обговорення якості підготовки фахівців та багато іншого. Загалом хотілося б почути досвід інших представників бізнесу про їхні форми і бачення співпраці з освітою і наукою.

  • Чи сприяють, на Вашу думку, подібні заходи реалізації освітніх, наукових, соціальних та інноваційних проєктів за участю бізнес-структур?

     — Звичайно, так. Можливо на сьогоднішній день цих проєктів ще не так багато, як нам усім цього хотілося. Проте, саме завдяки таким форумам їх кількість у майбутньому збільшиться. Адже саме бізнес передусім зацікавлений у цьому. Введення сучасних інновацій в технологічний процес виробництва продукції чи його реалізацію може суттєво підвищити рівень рентабельності виробництва і його прибутковість. З іншого боку, науковці та студенти теж здобувають певний досвід, залучають позабюджетні кошти в університети, поглиблюють свої знання і вміння, покращуючи практичну підготовку. Тому така співпраця є досить актуальною і сподіваюсь у майбутньому вона тільки посилюватиметься, а такі заходи допомагатимуть знайти все більше спільних точок дотику освіти, науки і бізнесу.

  • Дякую Вам за приділений час і цікаву розмову. До зустрічі на форумі «SEВ-2022».


Розмову провів Руслан Кононенко,
декан факультету тваринництва
та водних біоресурсів

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook