ДЕНЬ РИБАКА ‒ СВЯТО ПРОФЕСІОНАЛІВ ГАЛУЗІ ТА ЗАВЗЯТИХ ЛЮБИТЕЛІВ РИБОЛОВЛІ

10 липня 2022 року

Вітаємо з ДНЕМ РИБАКА всіх рибаків та рибачок нашого славетного Університету та кожного з любителів закинути вудку!

    Людство з давніх часів займається рибною ловлею. Тоді рибальство було одним зі способів здобути собі їжу та нагодувати свою родину. З часом людство виловлювало рибу у великих обсягах, почали відкриватися заводи з її переробки. Але залишилися люди, для яких рибальство це – хобі та задоволення. Вони здатні провести на березі водоймища не одну годину, щоб отримати жадану рибку.

   Вчені та історики можуть з впевненістю сказати, що рибальство виникло майже одночасно з людством. Людям треба було щось їсти, і ті, хто жив на березі річок та морів, узяли до рук рибальське знаряддя та пішли ловити рибу. Те, що вони ловили рибу вже тоді, свідчать рисунки древніх людей у печерах.

    У Древньому Єгипті риба була основною їжею населення, незалежно від віку, статі та місця у суспільстві. Деякі археологічні знахідки свідчать, що вже тоді багаті люди займались рибальством заради розваги. У Древній Греції та Римі риболовлю вважали мистецтвом. Вона також була розвагою для знатних верств населення. Рибальством займалися також у Китаї.

    У V ст. до н.е. ‒ в 473 р. до н.е. за результатами тогочасних досліджень була написана книга «Розведення риб». Це, як стверджують вчені, був перший в історії відомий нам документ – вказівки з рибництва. Майже через 100 років було написано ще одні подібні вказівки, які містили інструкції, як слід розводити коропів у ставку, причому до шести різних видів одночасно.

    Щороку в Україні у другу неділю липня відмічають оригінальне та цікаве свято – День рибалки – свято працівників рибної галузі України.

    Рибалка – це не лише хобі, але і професія, яка вимагає наполегливості, професіоналізму та повної відданості справі.

    У цей день хочеться побажати, щоб водні дороги були для вас, дорогі рибалки, легкими та радували своїми уловами. Щоб на ваші надійні вудки завжди клювали не лише щедрі улови, але і щастя, радість, гарний настрій та золота рибка! Сил та натхнення, ентузіазму та завзяття, любові та благополуччя на рідній землі та під мирним небом України!

Руслан Кононенко, декан факультету,
Віталій Бех, завідувач кафедри аквакультури,
Наталія Рудик-Леуська, завідувач кафедри гідробіології та іхтіології
 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook